Lenyűgöző viadallal tért vissza a matadorlegenda

Ha Ernest Hemingway élne, José Tomas spanyol matador valószínűleg egyik regényének hősévé válna. A hazájában legendaként tisztelt férfi tavaly áprilisban életveszélyes sérüléseket szenvedett egy bikaviadal során és azóta a múlt hét végén lépett először a nagyközönség elé.

Tizenegyezer rajongó nézte végig lélegzetvisszafojtva szombaton, ahogy a díszes matador egyenruhába öltözött José Tomas először magasra repült a levegőben a hatalmas bika erőteljes lökésétől, majd nagyot nyelve a kelet-spanyolországi Valencia aréna homokjából, ismét talpra állt és megsemmisítő csapást mért a fényes szőrű izomkolosszusra. A 2011-es bikaviadal szezon legizgalmasabb összecsapásán Tomas egy 556 kilogrammos bikával nézett szembe a küzdőtéren, amelyet nem sokkal később a közönség önfeledt ünneplésének zaja töltött meg, amikor a sértetlenül talpra álló matador legyőzte a fújtató fenevadat.

„José Tomas visszatért és bebizonyította, hogy még mindig ő a legjobb” – mondta Emilio Martinez, a Diario Critico nevű internetes lap munkatársa. „Egy életveszélyes sérülés után újra szembeszállt a bikával anélkül, hogy bármit is veszített volna stílusából és bátorságából” – tette hozzá. A rajongók később egy emberként fütyülték ki a bírót, miután az nem volt hajlandó odaítélni a bika mindkét fülét Tomasnak a sikeres szereplésért.

„Az elmúlt harminc évben egyetlen bikaviadalra sem emlékszem, amelyet ekkora érdeklődés övezett volna a média és a rajongók részéről” – mondta el Simon Casas, a valenciai aréna irányításával foglalkozó francia vállalkozó az AP amerikai hírügynökség tudósítójának. A szervezők szerint akkora volt az érdeklődés, hogy akár a Real Madrid 90 ezer férőhelyes Santiago Bernabéu futballstadionját is megtöltötték volna a viadalok szerelmesei. A jegyüzérek 1500 eurót (403 ezer forint) is elkértek egy-egy eredetileg 50 és 200 euró (13 400-53 700 forint) közötti belépőért.

Jose Tomas a spanyol főváros szomszédságában lévő Galapagarban született. A 35 esztendős matador egy olyan hagyomány jelképe és egyik legfőbb őrzője, amely nehéz időket él meg manapság. A bikaviadalok bevételei jelentősen csökkentek, az ország legészakkeletibb csücskében elterülő és nagy befolyással bíró Katalóniában véget vetettek a vérre menő ember-állat küzdelmeknek és a viadalok nemzetközi köztelevíziókban való élő közvetítését is betiltották a fiatalkorú nézők védelmére hivatkozva. 

A diadalmas visszatérést megelőzően, Tomas 2010. április 24-én viselte utoljára a matadorok díszes egyenruháját a mexikói Aguascalientes arénájában. Aznap délután egy Navigator nevű bika volt a tapasztalt matador ellenfele. Az állat egyszer csak felöklelte Tomast, szétroncsolta szarvával a férfi bal combcsontját és átszakította a rózsaér-vénát, valamint a csípőartériát. A sebesült férfi vörösre festette vérével a homokot, miközben kimentették az arénából. Több vérátömlesztésre is szükség volt, hogy életben maradjon.

Tomas 1996-ban vált igazi torreádorrá és hamarosan komoly rajongótábort tudhatott maga mögött, akik gyakran saját vállukon cipelték be kedvencüket a küzdőtér főkapuján, amely a legnagyobb megtiszteltetést jelenti egy matador számára. „Tomas már az első győzelme óta nem csupán esztétikai és minőségi értéket, hanem egy bizonyos színvonalat is képvisel” – mondta Martinez. „Minden egyes küzdelem során 100 százalékig kockára tesz mindent. Olyan helyzeteket vállal, amelyekre a kollégái többsége sosem lenne képes” – tette hozzá.

A folyamatos sikerek ellenére Tomas 2002-ben úgy döntött nyugdíjba vonul, mert már nem tud olyan elszántsággal küzdeni mint azelőtt. Öt évvel később azonban visszatért és ismét mindenkit lenyűgözött. Az emberek a bátorsága miatt rajonganak ilyen szenvedéllyel iránta – mondta Salvador Boix, a matador menedzsere.

„Tomas félénk, komoly és töprengő természetű ember, aki nagyon ügyel a magánélete védelmére” – hangsúlyozta. Minden alkalommal, amikor szemtől szembe kerül egy ötszáz kilós bestiával, szinte balett lépésekkel csalogatja ide-oda a bikát és ezzel elvarázsolja a közönséget. Ezért sem engedi, hogy közvetítsék a viadaljait, mert szerinte a televízió képtelen átadni, hogy mi is történik valójában a küzdőtéren.

A matadornak bírálói is akadnak. Néhányan úgy vélik, hogy Tomas elitista és nagyon megválogatja, hogy hol és melyik bikával száll ringbe. Mások halálvággyal vádolják és egyszerűen felelőtlennek tartják ahogy megközelíti a bikákat. „José Tomas szereti az életet, éppúgy mint bárki más. De a matadorok minden egyes alkalommal kockára teszik az életüket, ha magukra öltik a díszes egyenruhájukat” – mondta a menedzsere.

Azt, hogy mennyit kapott Tomas a valenciai szereplésért sem Boix, sem Casas nem volt hajlandó elárulni, ám névtelen források szerint mintegy 300 ezer euró (81 millió forint), vagyis a leghíresebb matadorok átlagkeresetének nagyjából kétszerese üti a markát a viadalért.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »