Nem sokan élnek a névmagyarosítás lehetőségével

Ştefanok, Ladislauk, Arcadiuk, Eugenek, Elisavetak: Istvánok, Lászlók, Árpádok, Jenők, Erzsébetek élnek ezekkel a keresztnevekkel évtizedek óta. Pár hét alatt vissza lehet magyarosítani őket, mégsem élnek sokan a lehetőséggel Romániában. Miért?

A komunizmus évtizedeiben – oly sok más mellett – az is bevett szokás volt, hogy a városi vagy községi néptanácsoknál a születendő gyerekek nevét automatikusan románosították, aki pedig személyi igazolvány cserélt, annak szintén. Így lettek az Istvánokból Ştefanok, satöbbi, hiába volt az illető a hétköznapokban Isti vagy Pista, a hivatalos iratokon románul jelent meg a keresztneve. A rendszerváltás után aztán sok minden megváltozott ezen a téren, manapság ott tartunk, hogy egy kétlejes okmánybélyeg-illeték ellenében bárki magyarosíthatja a nevét.

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalban Feleki Ildikó anyakönyv-vezetőt elmondta, hogy a hivatalban egy típuskérést kell kitölteni, amennyiben valaki az elrománosított keresztnevét szeretné visszamagyarosítani. Ugyanakkor szükséges a személyazonossági igazolványa, a születési bizonyítványa és (amennyiben házas) a házassági bizonyítványa. Amennyiben az adott településen született a kérelmező, akkor kb. egy hónap alatt el is készül az új születési bizonyítványa – ez alapján kérelmezheti az új személyi igazolványát. Amennyiben nem azon a településen született, ahol a névmagyarosítási kérést leadta, kérése és dokumentumai a szülővárosába, községébe jutnak el – ezt a polgármesteri hivatalok postán küldik el egymásnak.

Az új születési bizonyítvány átlagosan egy hónap alatt elkészül, ha más település polgármesteri hivatalában állítják ki, akkor kicsit több időbe telik.

Tehát alig egy hónap alatt újra István lesz vagy lehet a Ştefanból.

Székelyudvarhelyen idén egyetlen olyan személy volt, aki végigcsinálta ezt a procedúrát, tavaly pedig nyolcan magyarosíttatták vissza a nevüket. Habár a felsoroltak szépen hangzanak, sajnos nem a polgármesteri hivatalon múlik az, hogy a nevet változtatott személy minden egyes hivatalos aktáját ki kell cseréltetnie, sőt a hozzátartozói is. Például a Ştefan nevű István fia vagy lánya, akinek a személyi igazolványában az apa neve románul szerepel – azt a személyit is ki kell cserélni.

Január óta (elsősorban a kettős állampolgárság felvételének lehetősége óta) rengetegen érdeklődtek Székelyudvarhelyen a procedúráról, de amikor megtudják, hogy minden aktát ki kel cserélni, lemondtak a folyamatról, maradtak a régi névvel. Olyan esetről van szó tehát, amikor a lehetőség megvan egy bizonyos dologra, de az aktatologatás sajnos sok embernek kedvét szegi.

Kitekintő / Udvarhelyi Hírportál

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »