Olimpiára készülve: nő a rendőri brutalitás Rióban

A 11 éves Juan Moraes tragédiája most ismét a riói rendőrségre irányítja a figyelmet. A fiút egy hónappal ezelőtt ölték meg a rendőrök. Rio de Janeiro rendőrsége a leghalálosabb rendvédelmi szerv a világon. Az utóbbi öt évben napi átlagban közel négy ember vesztette életét általuk, de ami még riasztóbb, hogy a gyilkosságok legtöbbször kivégzésszerűek, illetve 83 százalékban egyetlen személy sem hajlandó tanúskodni.

Még így is kirívó eset a megölt fiúé. Amikor meglőtték, testvére segítségért rohant de mire vissatért, a gyerek nem volt sehol. A nyomozók csak egy hét múlva jelentek meg először a helyszínen, addigra már az egész negyed tüntetett “Hol van Juan?” feliratú transzparensekkel. A fiú holttestét végül az incidenstől 18 kilométerre találták meg, egy rendőrkapitánysághoz közeli folyóban.

A rendőrségi adatbázis szerint a négy gyanúsított rendőr összesen eddig 37 embert ölt meg “bevetés során.” Az ügyek kivizsgálása folyamatban van. A világ a 2016-os olimpia miatt aggódva figyeli az eseményeket, ugyanis itt rendezik majd az ötkarikás játékokat.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »