Tovább ütik az országot: újabb leminősítés jött

A hétfő reggeli ideges piaci mozgásokat nem csak az amerikai adósságkrízis generálja, hanem az eurózóna körüli bizonytalanságok sem kerültek le teljesen a napirendről. A Moody’s Investors Service ígéretéhez híven a görög adósságrendezést részleges csődnek minősítette, ami a magánbefektetőknek okoz számottevő veszteséget. Ezért három fokozattal a leminősítette a szebb napokat is megélt görögadósság besorolását a korábbi Ca-ról Caa1-re, ami a skála legalsó foka fölött van eggyel.

Nagy jelentősége a lépésnek már nincs, gyakorlatilag „muszájból” váltotta be ígéretét a hitelminősítő, de nyilván a görög piac így is, úgy is karantén alá került már jó ideje, ott legfeljebb közös megegyezéssel az EKB és az EFSF alap jelenhet meg vásárlóként, ezek az intézmények pedig csütörtökön jelezték, hogy a görög program keretében fognak eszközölni vásárlásokat, és a jegybank is elfogadja fedezetként a görög kötvényeket a besorolástól függetlenül.

A Moody’s figyelemfelhívása annyiban azért szót érdemel, hogy továbbra sem teljesen világos milyen formában fogják vállalni a magánbefektetők, hogy megújítsák a görög kitettségüket, milyen kamatra és milyen futamidőre fogják velük lecseréltetni az eddig birtokolt görög kötvényeiket, vagyis tény, hogy valószínűleg legtöbbjük hosszabb távon szeretett volna szabadulni az itteni kitettségtől, ez mégsem lesz olyan egyszerű. Öröm az ürömben, hogy a Moody’s ma reggeli jelentésében azt hangsúlyozta, hogy egyik eurózóna tagállamnál sem lát a görögökéhez hasonló méretű problémát, így legalább a szavak szintjén a hitelminősítő is a „ragály” megállításában érdekelt.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek