Bulgáriát felminősítette a Moody’s – le is körözte Magyarországot

A Moody’s hitelminősítő ügynökség felminősítette Bulgáriát Baa3-as-ról Baa2-es szintre. Az új hitelbesorolás a példaértékű költségvetési mutatóknak, valamint az instabil regionális környezetben mutatott erős gazdasági állapotnak köszönhető. Szimeon Djánkov pénzügyminiszter a gazdasági élet középpontjába került – Bulgária még hisz az euróban, de úgy gondolják, jobb kivárni annak bevezetésével. A kormány 2015-ben kívánja bevezetni a közös európai valutát.

Amíg Görögország történelmének egyik legnagyobb gazdasági válságát éli meg, északi szomszédja, Bulgária egyre nagyobb sebességre kapcsolt a hazai gazdaság helyreállítását illetően. Amikor nap, mint nap jelennek meg hírek a hitelminősítők által leminősített újabb és újabb európai uniós tagállamokról, friss levegőként hatott, hogy Bulgária hitelbesorolását felminősítette a Moody’s.

A korábbi Baa3-asról Baa2-es szintre történő felminősítés, így megelőzve például Magyarországot, a stabil befektetési lehetőségekkel rendelkező országok közé sorolja Bulgáriát, s ez a mutató a közeljövőben akár tovább is javulhat.

A Moody’s már tavasszal bejelentette, hogy vizsgálják a balkáni ország helyzetét, ugyanis számos lépés történt az államháztartási helyzet konszolidálása irányában, többek között ilyen a pénzügyminiszter által beterjesztett Stabilitási Paktum. Összehasonlításképpen hasonló szinten van Kazahsztán, mely gáz és kőolajban gazdag lelőhelyei miatt jelenleg nagyon felkapott befektetési lehetőségnek számít.

Nem meglepő az ügynökség döntése, Bulgária rendelkezik a legstabilabb államháztartási mutatókkal az Európai Unióban. A bolgár kormányok már közel egy évtizede következetesen törekszenek az ország pénzügyi helyzetének a stabilizálására, a többi régióbeli országhoz képest nem vettek fel jelentősebb hitelt, nem engedték szabadjára a költségvetési hiányt és nem adósították el a lakosságot. Jól szemlélteti a helyzetet, hogy Bulgáriában a lakosok messze nem vettek fel annyi hitelt, mint a például magyarok, s így most nem érinti őket a frank és az euró árfolyam-ingadozása. Igaz ennek oka részben abban is kereshető, hogy közel egy évtizede a bolgár leva árfolyama az euróéhoz rögzített – ez komoly segítség lehet az eurózónához történő csatlakozás esetén.

A Moody’s pozitívan értékelte, hogy Bulgária számos maastrichti kritériumot teljesít – idén három százalék alá csökken az költségvetési hiány (várhatóan 2,5 százalék lesz), az ország államadóssága az Európai Unión belül a második legalacsonyabb.

Az alkotmányban rögzített gazdasági mutatók felső korlátját meghatározó Stabilitási Paktum tavaszi elfogadása, az intézmények stabilitása valamint a pénzügyi rendszer erős likviditása és tőketartaléka mind hozzájárult a hitelminősítő döntéséhez. A Moody’s szerint ugyanakkor van mit tenni a jövőben, hogy még kedvezőbb elbírálásban részesüljön Szófia – várat még magára a sokat beharangozott igazságügyi reform végrehajtása.

Erősségként lett elkönyvelve a sokat vitatott nyugdíjreform valamint az európai uniós források hatékonyabb lehívása és implementálása 2009 óta. Nagy előrelépést jelentenek a szigorúbb elszámolási törvények, melyek felülvizsgálják az egyes állami kiadások jogosságát (főleg a Belügyminisztérium költségvetése és a képviselők extra juttatásai terén). A Moody’s rendkívül pozitívan értékelte azt a jelenséget, hogy az új, egyszerű szabályozási rendszerrel Bulgária az eljövendő három évben akár nullára viheti le költségvetési hiányát és egy hosszútávú gazdasági növekedési pályára állhat.

A kedvező hitelbesorolás eredményeként várható a banki kamatok csökkentése és a külföldi befektetések megnövekedése. A másik két hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s is bejelentette Bulgária felülvizsgálatát a közeljövőben.

Időközben Szimeon Djánkov a Reutersnek és a CNN Quest Means Bussines gazdasági műsorában is kijelentette, hogy Bulgária a jelenlegi helyzetben inkább kivár az euró bevezetésével. Bulgária nem fog tárgyalásokat folytatni az Európai Unióval az ERM II-es előszobába történő belépésről addig, amíg nem konszolidálódnak az állapotok. Bulgária eredetileg 2010-ben lépett volna be az euró előszobájának is nevezett rendszerbe, de a gazdasági válság elhúzódása ezt megakadályozta, a tárgyalásokat idén ősszel készültek megnyitni, azonban a görög válság újra elodázta ezt a lépést. „Görögország és más tagállamok sokkal elővigyázatosabbá tettek minket a „klubba” történő belépést illetően” – nyilatkozta Bulgária első számú közgazdásza.

Djánkov szerint Bulgária a privatizációkból származó pénzekkel 2013-ban 800 millió eurós értékű kötvényt kíván piacra bocsátani és ezzel a lépéssel az Unió legalacsonyabb államadóssággal rendelkező országa kíván lenni. A pénzügyminiszter szerint a külső tényezők következtében 2015-re csúszhat az euró bevezetése, de Bulgária gazdasága ettől függetlenül jó irányba halad.

Milanov Viktor

Friss hírek