Litván bűnbandák Finnországban

A déli balti államokból beáramló bűnözők sok gondot okoznak Finnország számára. A finn rendőrség elmondása szerint főleg litván bűnözői körök követnek el bűncselekményeket. A nyilatkozat nem sokkal azután jelent meg, hogy Dániát erősen bírálták a német és svéd határokon visszaállított fokozottabb határellenőrzés miatt.

A Finnországban elkövetett drogkereskedelemmel, valamint tulajdon elleni cselekményekkel kapcsolatos bűntettek nagy részéért litván elkövetők a felelősek. A litván rendőrség az eseményeket a személyek szabad áramlásával és ebből adódóan a könnyebb menekülés lehetőségével magyarázza.

Hasonló problémák miatt vezetett be Dánia az Európai Unió bírálata ellenére szigorúbb kontrollt a határoknál. A dán kormány a határellenőrzés hiányából adódó bűnözés, migráció és fegyvercsempészet terjedésére hivatkozott.

A litván bűnügyi rendőrség is megerősítette, hogy litván bűnözők követtek el jogellenes cselekményeket Finnországban. Algirdas Matonis, a litván rendőrség képviselője azt nyilatkozta, hogy a schengeni egység miatt bekövetkező nagyobb mobilitás az egyik oka a megnövekedett számú litván bűnözésnek. A litván példát sok más bűnöző is követi, akik számára Finnország lett a célpont.

A litván bandák pár emberből álló csoportokkal dolgoznak. Az elkövetési magatartásukra jellemző a hármas munkamegosztás. Van, aki beazonosítja és megkeresi a célpontot, a csapat más tagja vagy tagjai követik el magát a bűncselekményt és külön személy szervezi meg a villámgyors távozást az országból. A rendőrség gyanítja, hogy a tavasz folyamán az ellenőrzés hiánya miatt rengeteg bűnöző egyszerűen, akadálytalanul menekülhetett el autóval az országból.

A rendőrség letartóztatott néhány elkövetőt, de a „nagyhalak”, a bűnbandák vezetői nem kerültek kézre. Komoly eredmények a finn rendőrség további nyomozásától sem várhatók a jelenlegi körülményekre való tekintettel. A schengeni közösségi vívmány negatív hatásainak kizárása komoly jövőbeni feladatot jelent az egyes nemzeti hatóságok számára.

Epresi Judit

Friss hírek