Szlovákia: a kispártok elveszíthetik motivációjukat a holtszezonban

A parlamenti választások óta eltelt több mint egy év, s az önkormányzati képviselőkre is nyolc hónappal ezelőtt lehetett voksolni. Több, valaha ambiciózus párt azóta hallgat. Akad olyan párt is, melynek az internetes oldala sem működik. Az urnákhoz legközelebb 2013 őszén, a megyei választásokkor járul a lakosság.

A kis pártokról a Sme napilap közölt összeállítást. Jozef Grapa, a Demokráciáért Mozgalom (HZD) elnöke elismeri, hogy hiányzik a motiváció, mivel ebben az időszakban senki nem figyel rájuk. Az Ivan Gašparovič alapította pártnak nem működik az internetes oldala sem, Grapa szerint ez a gazdasági helyzettel magyarázható, mivel a tagok csupán a választások előtt segítenek.

A más pártokkal való összeolvadást fontolgatja a jó néhány sikertelen egyesülést maga mögött tudó Szabad Fórum. Honlapjuk nagyon rég frissült utoljára, Zuzana Martináková még mindig azt hirdeti, hogy az önkormányzati választásokba teljes erővel vetik bele magukat.

A Vladimír Palko vezette Szlovákia Konzervatív Demokratái (KDS) honlapján februártól csupán három bejegyzés található a homoszexuálisokkal kapcsolatban. A párt azonban még így is aktívabb, mint a kis pártok többsége.

A Szlovákiai Zöldek Pártjának weboldala márciusban frissült utoljára, a pozsony parkerdő védelméért emelték fel szavukat. A párt vezetője, Peter Pilinský a lapnak elismerte: a parlamenten kívüli pártoknak nehéz a túlélés, illetve az új tagok toborzása.

A Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) honlapját kormányellenes karikatúrákkal töltik meg, illetve Vladimír Mečiar pártelnök kommentálja a politikai eseményeket, és a visszatérésről beszél.

A két volt parlamenti párt közül az MKP az aktívabb. A párt élénk kommunikációt folytat választóival honlapján keresztül, gyakran adnak ki sajtóközleményeket, és foglalnak állást aktuálpolitikai témákkal kapcsolatban. Berényi József pártja aktív közéleti tevékenységet is folytat.

A kommunisták honlapjukon a kormányzó „burzsoá” pártokat bírálják, s a 2014-es választásokon legalább 12 képviselővel számolnak. A párt nagyon aktívnak számít a törpepártok között, gyakran frissítik honlapjukat is.

A láthatóbb kis pártok közé tartozik még a Demokratikus Baloldal Pártja (SDĽ) is. A kispárt vezetősége a szakszervezetekkel is tárgyalt nemrégiben, valamint a polgármesteri fizetésekkel és a Jánošík katonai folklóregyüttes megszüntetésével kapcsolatban is felemelte szavát.

Az SNS-ből kilépett Anna Belousovová Nemzet és Igazság (NaS)  nevű pártja jelenleg aláírásokat gyűjt a bejegyzéséhez. Honlapjukon olyan politikai erőt ígérnek, amely képes lesz megfelelni a kihívásoknak.

Az internet és a sajtó adta lehetőségekkel gyakorta él az Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek mozgalom is. Matovič – aki az utóbbi hónapokban nagyon gyakran jelent meg a címlapon – már gyűjti az aláírásokat pártja megalapításához, mely esélyt adna a független jelölteknek a parlamenti választásokon való indulásra.

Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »