Kárpótlást fizethet Washington a háborús károkért

Daniel Ortega nicaraguai elnök népszavazás kiírását javasolta, amelyben azzal a kérdéssel fordul a szavazókhoz, hogy szerintük az Egyesült Államok fizessen-e kárpótlást Nicaraguának az 1980-as években kitört, és az amerikai kormányzat támogatásával zajlott háború által okozott károkért.

A szandinista forradalom 32. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az elnök azt mondta, a Nemzetközi Bíróság még 1986-ban arra kötelezte az Egyesült Államokat, rendezze tartozását a háború során az ország infrastruktúrájában keletkezett károk kapcsán. Nicaragua után – aki elmondása szerint már megegyezett az országban élő amerikai állampolgárokkal, akiknek javait a konfliktus során elkobozták – így most Washingtonon a sor, hogy kifizesse a megítélt 17 milliárd dollárt.

A megemlékezésen egyébként – a következő választásokon az alkotmányos tiltás ellenére magát ismét jelöltetni kívánó – Ortega azt is mondta, támogatja XVI. Benedek pápa a líbiai hadműveletek befejezésére irányuló felhívását; szolidaritását fejezte ki Honduras elnökével, Porfirio Loboval, akit a napokban halálosan megfenyegettek a feltehetően a 2009-es államcsínyben is részt vevők csoportok; illetve jobbulást kívánt Hugo Cháveznek, akivel most „orvosok hada foglalkozik éjjel-nappal, bevetve a rendelkezésükre álló legmodernebb technológiai vívmányokat”

Duzs Éva

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »