Sokkal több kell az euró megmentéséhez

A vezetőknek csütörtökön meg kell mondaniuk, hogy mit tehetnek, mit akarnak és mit fognak tenni, ahelyett, hogy mit nem tudnak, illetve nem fognak tenni – jelentette ki szerdán az Európai Bizottság elnöke, aki arra sürgette a csütörtöki rendkívüli eurózóna-csúcs résztvevőit, hogy európai felelősségtudatról adjanak tanúbizonyságot.

„Senkinek nem lehetnek illúziói: nagyon komoly a helyzet, ami választ kíván. Különben a negatív következmények Európa minden szegletében és azon túl is érezhetőek lesznek” – közölte szerdán az Európai Bizottság elnöke, egy nappal a görög adósságválság ügyében összehívott euróövezeti csúcs előtt.

José Manuel Barroso, aki brüsszeli tudósítók előtt olvasta fel nyilatkozatát, emlékeztetett rá, hogy a megoldás részelemei ismertek. Az Eurócsoport múlt héten elfogadott következtetései jelentik a kiindulópontot ezzel kapcsolatban.

Úgy vélte, hogy a csütörtöki csúcstalálkozónak minimum öt kérdésben kell határozott felvilágosítást adnia. Ezek a következők:

• A görög közpénzügyek fenntarthatóságát biztosító intézkedések;

• A magánbefektetők bevonásának lehetősége és határai;

• Rugalmasabb fellépés lehetősége az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközön (EFSF) keresztül;

• A bankrendszer még mindig időszerű talpra állítása;

• A bankrendszer likviditásának biztosítására irányuló intézkedések.

Barroso szerint ezen túl a vezetőknek egyértelmű jelzést kell adniuk arra, hogy a Tanács az Európai Parlamenttel együtt pontot tesz a gazdasági kormányzási csomagról folytatott vita végére.

A Bizottság elnöke érezhetően a tagállamok térfelére dobta a labdát, amikor arra emlékeztetett, hogy a csütörtökön hozandó döntések többsége tagállami hatáskörbe tartozik, és ők azt ígérték, hogy mindent megtesznek az euróövezet stabilitásának megőrzése érdekében.

„A vezetőknek meg kell mondaniuk, hogy mit tehetnek, mit akarnak tenni és mit fognak tenni. Nem azt, hogy mit nem tudnak és mit nem fognak tenni. Ez az, amit kérek tőlük. Valamennyi vezetőt arra sürgettek, hogy tanújelét adja európai felelősségtudatának.

A Bizottság elnöke szerint a tagállamok egymástól függenek. „Egy globalizálódó világban a partnerek számítanak Európára, de Európa és az Európai Unió nélkül az európaiak nem számítanak. A globalizálódó világban vagy Európaként cselekszünk, vagy le kell mondanunk arról, hogy alakítsuk a folyamatokat” – közölte, hozzátéve, hogy az euró egyike az EU legnagyobb vívmányainak. „Nem vehetjük félvállról ezt, különben a történelem elítélő bélyeget ragaszt majd a vezetőknek erre a generációjára” – szögezte le Barroso.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »