Óriási “halott zóna” alakulhat ki a Mexikói-öbölben

Minden idők legnagyobb oxigénhiányos zónája alakulhat ki idén a Mexikói-öbölben amerikai kutatók első helyszíni mérései szerint.

A Mississippi folyó által a Mexikói-öbölbe zúduló szennyvíznek jelentős környezetpusztító hatása van. Ez a szennyezés a folyó hatalmas vízgyűjtő területén számos forrásból táplálkozik, így kukoricaföldekről, víztisztító üzemekből, olajfoltos parkolókból, vagy akár golfpályákról is. A Mississippi torkolatánál, Louisiana állam partjainál a szennyvíz hatására majdnem  minden nyáron hatalmas “halott zóna” alakul ki.

A texasi A and M Egyetem kutatói Steve DiMarco oceanográfusnak, a kérdés egyik legnagyobb szaktekintélyének a vezetésével a közelmúltban tértek vissza a Mexikói-öböl térségéből, ahol az oxigénhiányos övezet nagyságát mérték fel júniusban. Adataik szerint jelenleg mintegy 8500 négyzetkilométernyi a “halott zóna” – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Mintegy 25 éve ellenőrzik folyamatosan Louisiana partjai mentén a halott zóna térségét. A korábbi kutatások igazolták, hogy az öbölben az emberi tevékenységhez köthető nitrogénszint megtriplázódott 50 év alatt. Az elmúlt öt évben a halott zóna területe elérte átlagosan a 15 ezer négyzetkilométert, és a szakemberek azzal számolnak, hogy idén meghaladhatja a 24,3 ezer négyzetkilométert.

Az oxigénhiány (hipoxia) akkor alakul ki, amikor a tengervíz oxigénszintje  vészesen alacsonyra esik. A súlyos hipoxia elpusztítja a halakat, károsítja a tengeri élőlényeket, és ezáltal alakul ki a halott zóna.

Az idén  Mississippi folyó rekordnagyságú vízfolyamot szállít a az öbölbe – magyarázta DiMarco, aki csoportjával augusztus elején visszatér a térségbe újabb mérésekre.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »