A szlovák diplomácia egész jól kommunikált Budapesttel

A szlovák diplomácia egész sikeresen találta meg az együttműködés területeit Magyarországgal, illetve jól kommunikált Budapesttel azon kérdésekről, melyekről a két országnak eltérő véleménye van – véli az IVO társadalomkutató intézet munkatársa, Martin Bútora.

A Közéleti Kérdések Intézete (IVO) szerint nem igazán helyénvaló az ellenzék bírálata, miszerint a kormánykoalíció nem megfelelően reagál a Magyarország felől érkező veszélyekre. „Mi úgy látjuk, hogy a szlovák diplomácia egész sikeres volt“ – jegyezte meg Bútora.

Egyebek mellett rámutatott, hogy Szlovákiának sikerült nemzetközi támogatást szereznie az új magyar alkotmánnyal kapcsolatban, amit például a Velencei Bizottság állásfoglalása is ékesen bizonyít.

Az ellenzék nem egyszer gyengének, engedékenynek, meghátrálónak nevezte a Magyarországgal szembeni szlovák külpolitikát. Marek Maďarič, a Smer alelnöke nemrégiben „rendkívül tévesnek“ nevezte azt. Felrótta a kormánynak, hogy Budapesttel szembeni diplomáciáját a „hallgatás, a bírálat nélküliség és a szlovák érdekek védelmének hiánya“ jellemzi, ami sikerként van beállítva.

A szlovák külügyminisztérium a kritikára reagálva közölte, a Smer csak feszültségre épülő külpolitikára képes. Dzurindáék jelezték, hogy továbbra is egy erős és magabiztos Szlovákia felelősségteljes külpolitikáját kívánják megvalósítani.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek