Nem lesz vajdasági magyar hírgyár

A kisebbségi médiumok privatizációjából nem lesz semmi, nyilatkozta a Magyar Szónak az Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tájékoztatási tanácsosa, aki azzal kapcsolatban sem szeretne találgatni, hogy mikor készül el a vajdasági magyar médiastratágia.

A lap Hétvége mellékletében olvasható interjúban Simon Erzsébet Zita, a Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatási tanácsosa a készülő vajdasági magyar médiastratágiáról szólva elmondta, “a legfontosabb a dokumentum tartalma és minősége. A stratégia írását az elmúlt évek során már többször újrakezdték, de úgy gondolom, hogy ennek végeredményeként egy igen komplex dokumentum fog megszületni”. A tanácsos azonban többszöri kérdésre sem volt hajlandó még megközelítő időpontot sem mondani, mikor készül el az említett dokumentum.

A stratégia legfontosabb céljaiként a nyomtatott sajtó esetében Simon a napilap (Magyar Szó) és két hetilap (Hét Nap, Családi Kör) megtartását és fejlesztését jelölte meg, valamint a kistérségi sajtóhálózat megtartását és lehetőség szerinti fejlesztését. Mint mondta, a Magyar Szó és a Hét Nap esetében “fel kell mérni a két lap jelenlegi kapacitásait, lehetőségeit”, de arra a kérdésre, hogy fennáll-e az anyaországi példához hasonló “hírgyár” létrehozásának eshetősége, az MNT tanácsosa egyértelmű nemmel válaszolt, miközben kiemelte, “együttműködés szükséges az újságírók között minden téren, de nem vagyok benne biztos, hogy a szerkesztőségeket kellene összevonni ahhoz, hogy minőséges napilapot és hetilapot készítsenek”. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy hiányolja a médiumok közötti együttműködést minden szinten, a kis szerkesztőségek és a nagyok esetében egyaránt, “lásd pl. a Magyar Szót, ahol még az egy irodában dolgozók se tudnak egymással a legkollegiálisabban kommunikálni. De vonatkozik ez az Újvidéki Televízióra és Rádióra is”.

Az elektronikus média terén is fejlesztéseket lát elő az MNT, a legdinamikusabban fejlődő, legnépszerűbb médiatípusról lévén szó. Simon Erzsébet Zita megállapította, az MNT kiemelt célja a 24 órás, egész Vajdaságot lefedő magyar nyelvű rádió- és tévéműsor szavatolása. Mint mondta, nincs olyan magyar nyelvű rádióállomás, amely a tartomány egész területén hallgatható lenne, hiszen az Újvidéki Rádió műsora is csak legfeljebb a fél tartomány területén fogható.

Ami a kisebbségi médiumok privatizációját illeti, Simon leszögezte, “ez nem fog beközvetkezni. Mi biztosan vagyunk benne, hogy elérjük azt, amit sokadmagunkkal el akarunk érni, jelesül, hogy a kisebbségi és az önkormányzati médiumok privatizálására ne kerüljön sor”. Mint mondta, noha az MNT a közviták során nem hangoztatta ezzel kapcsolatos véleményét, álláspontját azonban eljuttatta az illetékes minisztériumhoz és a médiastratégia kidolgozóihoz is.

Kitekintő / Vajdaság Ma / Magyar Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »