Ingyenes városnézés a Párizsba látogató turistáknak

Ingyenes városnéző sétákat szervez külföldieknek Párizsban egy helyi önkéntesekből álló egyesület.

Az egyéni vagy kiscsoportos, néhány órás különleges felfedező útra két héttel előre érdemes jelentkezni a szervezet honlapján.

Évente közel 30 millió látogatóval a francia főváros a világ elsőszámú turistacélpontja, ahol a hagyományos városnézésen kívül egyre több tematikus, kulturális, gasztronómiai és egyéb programokból lehet válogatni. Ezek közül az egyik legeredetibb a párizsi kerületek felfedezése az ott élők idegenvezetésével.

Az ötlet – miszerint egy város legjobb ismerői és ajánlói maguk a helyiek – a kilencvenes években született New Yorkban. Amerikai mintára a párizsiak 2007-ben hozták létre saját egyesületüket, és azóta 15 másik francia város is csatlakozott hozzájuk. Az önkéntes csapat mintegy 220 tagja évente közel 4 ezer, nyolcvan országból érkezett külföldinek mutatta be 17 nyelven azokat a különleges helyeket, amelyek az útikönyvekben nem szerepelnek.

„Mi nem a kliséket mutatjuk meg a látogatóknak” – mondta az MTI-nek Yanis Leperchois, az egyesület egyik vezetője, aki a Montmartre szerelmese. Ő nem a Sacré Coeur-be, hanem inkább a székesegyház mögötti, vidékies hangulatot árasztó kis utcákba, a művésznegyed belső udvaraiba, a kerületi polgármesteri hivatal csodálatos dísztermébe, egy kárpitos műhelybe vagy arra a padlásra viszi fel a turistákat, ahonnan szerinte a legcsodálatosabb kilátás nyílik a Sacré Coeur-re.

Az egyesület tagjai nem kívánnak a hivatalos idegenvezetőkkel vagy tolmácsokkal versenyre kelni. Elsősorban a klasszikus városnézések melletti kiegészítésként ajánlják sétáikat.

„A külföldieket nemcsak a sok adat, hanem az anekdoták is érdeklik. Mi legfeljebb hat fős csoportokat kísérünk el 2-5 órás ingyenes sétákra egy olyan negyedben, amelyet jól ismerünk” – hangsúlyozta az egyesületi vezető, aki egyébként egy áruház műszaki igazgatójaként dolgozik. Az egyesület tagjai ugyanis nem művészettörténészek vagy városvédők, hanem lelkes és kíváncsi lokálpatrióták.

Az egyedi túrára jelentkezőknek két héttel a tervezett időpont előtt az egyesület honlapján található jelentkezési lapot kell kitölteniük franciául, angolul, németül, olaszul vagy spanyolul. A látogatót az érdeklődési körének és nyelvtudásának megfelelően az egyesület összepárosítja a megfelelő önkéntes kísérővel.

És hogy mi motiválja az önkénteseket?

„A találkozás új emberekkel, akiket meg tudok lepni azzal, hogy megmutatom nekik, mi hogyan élünk itt. Ez a külföldieknek újfajta élményt jelenthet, nemcsak egyszerű sétát egy idegen városban” – tette hozzá Yanis Leperchois. Azt is elárulta, hogy a séták gyakran végződnek jó kis beszélgetésekkel egy kávéház teraszán, és már arra is volt példa, hogy a látogatók meghívták őt a saját városukba.

„A séták nekünk is örömet jelentenek” – magyarázta a műszaki igazgató, akinek nincs előre meghatározott útvonala, hanem néhány előzetes emailváltást követően állítja össze a programot azokból a helyekből, amelyeket előzetesen feltérképezett. Az egyesületi tagság egyetlen feltétele, hogy évente legalább hat csoportot kell vállalniuk.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »