Julian Assange tovább küzd a kiadatás ellen

A szexuális bűncselekménnyel vádolt Julian Assange megfellebbezte a Svédországnak történő kiadatásáról szóló döntést, azonban a két napos kihallgatás után a londoni Fellebbviteli Bíróság továbbra sem hozott döntést a WikiLeaks informatikusának sorsáról. A 40 éves ausztrál férfit nemi erőszakkal gyanúsítják a svéd hatóságok és amennyiben a kiadatására vonatkozó döntés jogerősnek bizonyul, a skandináv országban nemi erőszak és szexuális zaklatásának vádjával kell szembenéznie.

Julian Assange új stratégiával előállt ügyvédei társaságában érkezett meg július 12-én a londoni bíróságra, ahol két napig tartó kihallgatás vette kezdetét a tárgyalóteremben. Egy kiváló emberi jogi ügyvéddel a háta mögött Assange kiadatásával kapcsolatban emberi jogai sérülésével érvelt, a felhozott vádak ellen pedig a kezdetektől arra hivatkozik, hogy politikai összeesküvés áldozata lett a kompromittáló WikiLeaks publikációk miatt.

Az Assange ügyet bizonytalanság övezi és nemzetközi színtéren is megoszlanak a vélemények, hogy valóban politikai indíttatású lejárató botrányról van szó, vagy a WikiLeaks arca tényleges bűncselekményt követett el a szervezet két önkéntes hölgy dolgozója ellen. A férfi támogatói kedden a bíróság bejárata előtt gyűltek össze és adtak hangot véleményüknek.

A két érintett nő azt állítja, hogy a vádlott tudtára hozták, hogy nem egyeznek bele a szexuális kapcsolat létesítésébe, így nem „megegyezés alapján” történt a nemi érintkezés. A svéd ügyész szerint a két áldozat azért nem tiltakozott, mert olyan helyzetbe kerültek, amiben már nem volt más választásuk. A védelem nevében Ben Emmerson, Assange ügyvédje a következőket fogalmazta meg a tanúvallomások alapján: „A tanúk nyelvhasználatából nyilvánvalóan látszik, hogy nem egyértelműek a tények. A bíróság felelőssége, hogy igazságot tegyen az ügyben” –tudósított a Guardian.

Assange minden egyéb megjegyzés nélkül hagyta el a bíróságot és visszatért a norfolki házi őrizetbe. A továbbiakban az ügy kapcsán hozott ítélet egy hónapon belül várható, a bíróság nem tűzött ki pontos dátumot.

Epresi Judit

Friss hírek