Elkészült a leköszönő perui elnök “nagy műve”

A leköszönő perui elnök, Alan García végre átadhatta “nagy művét”, a limai metró első vonalát. Két hét múlva hivatalba lép az őt váltó Ollanta Humala, a távozó fél ilyenkor már nem szokott szalagokat vágni, ám ez esetben személyes ügy húzódik a háttérben.

A most átadott 22 kilométeres szakasz megépítését még maga García kezdeményezte 1986-ban, első kormánya idején. Az akkor elkészült tíz kilométer azonban csonka maradt, mert elfogyott a pénz, illetve mind a kormány, mind a kivitelezők korrupció gyanújába keveredtek. A félbe maradt vonal így évtizedekig a korrupció és García kudarcának szimbólumává vált. A perui köznyelvben utópisztikus szállóige lett a “majd ha az elektromos vonat elkészül” mondat, ami mindig a távoli jövőre utalt.

A metró a nyolc milliós Lima 125 ezer lakosát fogja napi szinten szállítani, ami az átlag tízmillió utazás alig másfél százalékát fedi le. Mivel a megrendelt kocsik később érkeznek, a 80-as évekből fennmaradtak járnak majd. A járatok közti idő így a 25-30 percet is meghaladja. A kormány megháromszorozta a munkatempó gyorsaságát, hogy az biztos befejeződjön a 28-ai elnökváltás előtt.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »