II. Nemzetközi bányászati és kohászati kongresszus

A Kazah Köztársaság Ipari és új technológiák minisztériumának támogatásával 2011 július 4-6-án Asztanában megtartották a II. Nemzetközi bányászati és kohászati kongresszust „Astana Mining&Metallurgy 2011” (AMM-2011).

Az AMM-2011 kongresszus Kazahsztán függetlenségének 20. évfordulóján lett megtartva és ez évek alatt a kohászat a gazdaság egyik legfontosabb ágazata lett, ami a GDP több, mint 7%-át, az ipari gazdasági termelés 17%-át és az export 20%-át teszi ki. 2010-ben ez 8 milliárd USA dollár volt, ami 39%-kal jobb a válságos 2009 évi mutatóktól.

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök üdvözlő beszédet küldött a kongresszus résztvevőinek – „A gyorsan növekvő gazdaságok bányászati és kohászati komplexuma: a vezetőséghez az innováción át!”. A résztvevők megkapták N. Nazarbajev könyvét: „Globális energiaökológiai stratégia a XXI. század fejlődésében –  sajátos üzenet a 2012-es „Rio 20” nemzetközi csúcstalálkozójának.

Az EU delegáció vezetője Norber Zhosten, aki részt vett a rendezvényen, hangsúlyozta, hogy jelen pillanatban az EU áttekinti a Kazahsztánnal történő új együttműködési egyezményt, amelyben nagy szerepet kap a bányászati és kohászati szektorral való együttműködés. Nagy hangsúlyt helyeznek a hulladék biztonságos újrahasznosítására, az energiatakarékos technológiákra az ágazatban és a kazah nyersanyag diszkriminációmentes megjelenésére az EU piacokon.

A főrum eredményeként a „Tau-Ken Szamruk nemzeti bányászati Rt és a „Radington Industrial Consulting s.r.o.” szlovák cég aláírták a közös együttműködési elvekről szóló egyezményt az ólomérc realizációjáról és kitermeléséről az Alajgiri és Karagandai területeken. A kongresszus keretein belül Ágazati Kiállítást rendeztek, amelyen bemutatták az arany, az innovációs, oktatási és szolgáltatási területeken elért eredményeket. A kiállításon részt vett 85 cég a világ 10 országából.

Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »