A Petrobras terjeszkedik a bioetanol piacon

Brazília két bioüzemanyag-termeléssel foglalkozó vállalata, az állami irányítás alatt álló Petrobras Biocombustiveis és a BSBIOS, melyben az előbbi társaság a hónap elején 50 százalékos részesedést szerzett, megállapodott, hogy a jövőben közös vállalkozás keretében kívánják növelni termelékenységüket – adta hírül az Infolatam.

A két társaság közös termelése így éves szinten 300 millió hordóra rúg majd, amivel együtt a Petrobras már évi 710 millió liter bioetanol előállításához szükséges gyártókapacitás fölött szerzett befolyást. 

Az ország déli régióját érintő beruházással kapcsolatban a Petrobras elnöke, Miguel Rossetto megjegyezte, hogy jelenlétük a térségben része a termelés államosítására irányuló stratégiájuknak.  

A világ második legnagyobb bioüzemanyag előállítója, Brazília a gyártási alapanyagként használt növények termesztéséhez különösen kedvező adottságokkal rendelkezik. A brazil bioetanol első számú importőre az Egyesült Államok. A két ország 2007-ben nemzetközi szerződés keretében kötelezte el magát az iparág fejlesztése mellett. 

Scheinring Endre

Friss hírek