Érettségi: tízezrek fellebbeztek

Az oktatási minisztérium közlése szerint 80 160 diák nyújtott be óvást az érettségi eredmények közlését követően, a fellebbezések elbírálása után, pénteken függesztik ki a végleges eredményeket.

A tárca által nyilvánosságra hozott összesítésekből kiderül, huszonötezer diák nyújtott be óvást a román nyelv és irodalom jegyek miatt, ugyanennyien kérték a matematika dolgozat újraértékelését, míg kilencezren a biológiából, ötezren a földrajzból kapott jegygyel voltak elégedetlenek. Az anyanyelvi írásbeli dolgozatok újrajavítását 675 diák kérte.

Legtöbben Bukarestben (9140), Suceava és Prahova (3000) megyében fordultak a vizsgabizottságokhoz, a legkevesebb óvást Kovászna (806) és Giurgiu (600) megyében nyújtották be.

Az idei érettségi egyébként minden eddigi negatív rekordot megdöntött, az oktatási minisztérium szerint ugyanis soha ennyi diák nem nyújtott be óvást, az elmúlt évben például 43 000 fellebbezést iktattak a vizsgaközpontokban. Az Országos Vizsgáztató- és Felmérőközpont adatai alapján a 2010/2011-es iskolai évben érettségiző több mint 200 ezer diák közül csupán 90 765 diák szerzett jegyet, azaz a vizsgázók valamivel több, mint 44 százaléka – ez az elmúlt 20 év legrosszabb vizsgaeredményének számít.

Ugyanakkor az ország 20 gimnáziumában egyetlen jelentkezőnek sem sikerült elérnie a sikeres érettségihez szükséges hatos átlagot. A vizsgabizottságok 661 diák kizárásáról döntöttek, ez a szám is nagyobb, mint a korábbi években. A minisztérium egy ingyenesen hívható, úgynevezett zöldvonalat hozott létre, a 0800-801100-as telefonszámon 9 és 19 óra között lehet jelezni az érettségivel vagy a vizsga lebonyolításával kapcsolatos rendellenességeket. 

Hărdău: kell az egyetemi felvételi

Az egyetemi felvételik bevezetését javasolja Mihail Hărdău Kolozs megyei demokrata-liberális (PDL) honatya. A szenátor szerint ezáltal jobb eredmények születnének az érettségi vizsgán, és csak a legfelkészültebb diákok foglalnák el a felsőoktatási intézményekben meghirdetett helyeket. „Óriási tévedés volt a felvételi vizsgák eltörlése, ezzel csökkent az egyetemi oktatás színvonala.

Azáltal, hogy az érettségi diploma megszerzésével bármilyen egyetemre lehet jelentkezni – függetlenül attól, hogy milyen profilú gimnáziumot végzett a diák –, hatalmas teher nehezedik a vizsgabizottságokra, a tanárokra, mivel a jobb vizsgaeredménnyel automatikusan be lehet jutni az egyetemre” – érvelt Mihail Hărdău, volt oktatási miniszter.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »