Moszkva és a hegyi-karabahi konfliktus rendezése?

Pénteken Jerevánban Szergej Lavrov átadta az örmény félnek Oroszország javaslatait a hegyi-karabahi probléma rendezésére. Az orosz külügyminiszter még ugyanezen a napon Azerbajdzsánba látogatott, ahol szintén megtette ugyanezt. Lavrov Medvegyev elnök megbízásából közvetít a két fél között.

Az orosz elnök kezdeményezésére június 24-én Kazanyban megbeszélést folytattak Szerzs Szargszjan örmény, és Ilham Alijev azeri elnökkel. Ez volt a kilencedik magaszszintű háromoldalú találkozó 2008 óta, és a második ebben az évben (az első Szocsiban volt március ötödikén). Habár az ülés eredmények nélkül végződött, a felek a cél érdekében az előrehaladás mellett foglaltak állást.

A karabahi konfliktus 1988 februárjában kezdődött, amikor a többségében örmények-lakta hegyi-karabahi autonóm körzet kijelentette elszakadását az Azeri SZSZK-tól, majd 1991 szeptemberében kikiáltották függetlenségüket. Baku ezt nem ismerte el, és eltörölte a terület szovjet időkbeli autonómiáját. A fegyveres konfliktus 1994. május 12-ig tartott, amikor is hatályba lépett a fegyverszüneti egyezmény, amelynek eredményeként Azerbajdzsán elvesztette Hegyi-Karabah feletti ellenőrzését. 1992 óta folynak tárgyalások a békés rendezésért az USA, Oroszország és Franciaország részvételével az EBESZ minszki csoportjának keretein belül. Azerbajdzsán területi integritásának megőrzéséhez ragaszkodik, míg Örményország képviseli az el nem ismert ország érdekeit.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »