Rendkívüli közgyűlést tart az olajipari óriás

A Grupa Lotos lengyel olajfinomító társaság augusztus 8-ra rendkívüli részvényesi közgyűlést hívott össze, ahol a társaság tulajdonosai a szavazati jog 20%-os limitálásáról és előrehozott osztalék kifizetésről hivatottak szavazni.

A felterjesztés szerint a nem állami tulajdonosok szavazati joga legfeljebb 20% lehet a cégben, míg a tavaly évi nettó eredménynek felét visszaoszthatják osztalék formájában.

A közgyűlés összehívása gyakorlatilag arra a kormányzati szándékra válasz, amely a részben állami felügyelettel működő olajtársaságoktól (a Lotos mellett ilyen a PKN is) „előosztalék” kifizetését kéri, nyilván ennek költségvetési okai vannak, ráadásul választási év van Lengyelországban.

Hasonló reakció várható a PKN részéről is, ott is a közgyűlésnek kellhet szavaznia egy új osztalékjavaslatról.

Visszatérve a Lotosra, a szavazati jog limitálása tipikusan akkor kerül elő, amikor az állami tulajdonos a részesedésének egy részét piacra vezeti, de a társaság fölötti kontrollt nem akarja kiengedni.

Gyakorlatilag ez történt a többi privatizáció alatt álló céggel, így a PZU, PKO és legutóbb a PGE-vel is. A PGE-t a javaslat megszavazását követően egyébként jelentősen beadták, a befektetők ugyanis nem értékelték az újabb állami rész eladásának ötletét.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek