Kolozsváron is igényelhető a magyar útlevél

Korszerű biometrikus adatokat tartalmazó okmány lesz a magyar útlevél, amelyet a kedvezményesen honosult erdélyi magyarok július 11-étől igényelhetnek Magyarország kolozsvári főkonzulátusán – tudta meg a Krónika Szilágyi Mátyás kincses városi főkonzultól.

A diplomata a Krónika kérdésére elmondta, a nagykorú magyar útlevél kérelmezők eldönthetik, hogy tíz vagy öt évig érvényes úti okmányt kérnek. A tíz évig érvényes útlevél 14 ezer forintba kerül, míg az öt évig érvényes útlevélért ennek felét, 7 ezer forintot vagy az annak megfelelő eurót kell fizetni. Euróval fizetés esetén a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyama a mérvadó.  A főkonzulátuson igényelhető útlevelek kiváltásának költségei azonosak a Magyarországon kiváltott útlevelekével, de ehhez egy 20 eurós konzuli illeték is hozzáadódik.

A kérelmezőnek szüksége van a honosítási okiratra, a magyar születési anyakönyvi kivonatra, az eskütételkor megkapott lakcímkártyára, illetve a román személyi igazolványra. A Kolozsvári Magyar Főkonzulátus tegnaptól fogad előjegyzéseket az útlevélkérelem beadásához a 0264-334436 telefonszámon, illetve a főkonzulátus udvarán található regisztrációs irodájában. Az útlevélkérelmeket 2011. július 11-étől lehet átadni, kizárólagosan az előjegyzett időpontban.

Magyarország 2006. augusztus 29-étől bocsát ki biometrikus útlevelet, amelyben a korábbi úti okmányoktól eltérően egy elektronikus csip tartalmazza az okmány tulajdonosának nevét, születési idejét, képmását és digitális ujjlenyomatát. Az útlevélben lévő csipet csak az arra alkalmas készülékkel lehet leolvasni, ennek következtében hamisítani is sokkal nehezebb.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek