Lerövidítené a szünidőt a francia oktatási miniszter

Két héttel lerövidítené az iskolai nyári szünidőt, a 2008-ban bevezetett négynapos tanítási hetet visszaállítaná négy és fél naposra, valamint valódi, legalább másfél órás ebédszünetet vezetne be az iskolákban a francia oktatási minisztérium által megbízott szakértői bizottság.

A Libération című francia napilap kedden ismertette a jelentésben szereplő tíz javaslatot. Ezek kapcsán Luc Chatel oktatási miniszter bejelentette: egyeztetést kezdeményez a szociális partnerekkel annak érdekében, hogy ősszel döntés születhessen, s az első intézkedéseket 2013-ban be lehessen vezetni.

„Elsősorban az ebédidőről és a két héttel rövidebb nyári szünetről lenne szó” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki a négy és félnapos tanítási hét visszaállítását illetően visszafogottabbnak mutatkozott. A négynapos iskolahetet Nicolas Sarkozy államfő kezdeményezésére Chatel szintén jobboldali elődje, Xavier Darcos vezette be. A szakértői jelentés szerint azonban a négy és fél nap jobban megfelel a gyerekek ritmusának. Azt azonban az önkormányzatokra bíznák, hogy szerdán vagy szombaton állítanák vissza a tanítást az általános iskolákban.

A rövidebb nyári szünetet is a gyerekek érdekeivel indokolta a bizottság: eszerint az időben jobban és fokozatosan elosztott tanítás hatékonyabb, ezért a szakértők a nyári szünetet két héttel lerövidítenék, az őszi szüntetet viszont két hétre meghosszabbítanák. A cél, hogy minden hetedik tanítási hét után legalább két hét pihenésre legyen módja az iskolásoknak.

 Amennyiben sikerül a pedagógus szakszervezetekkel megállapodásra jutni, a Franciaországban jelenleg nyolchetes nyári iskolai szünet a miniszter szándékai szerint 2014-től hat hétre rövidülne. A jelentéstevők ezt annak érdekében is szorgalmazzák, hogy a iskolások nagyon fárasztó napi órarendje lerövidülhessen. Az alsó tagozatosoknak jelenleg napi átlag öt órája, a felsőbb osztályokba járóknak hat órája van.

A javaslatok sokfajta érdekbe ütköznek. A tanárok nem szívesen térnének vissza a szerdai vagy szombati tanításhoz, amely megnövelné a munkaidejüket. A szülők megosztottak a kérdésben: legfőbb képviseletük hivatalosan visszaállítaná a négy és fél napos iskolahetet, de sok elvált szülő szívesebben veszi, hogy gyermeke a teljes hétvégét vele tölti. Az iskolabuszok visszaállításának pénzügyi vonzata gondot okozhat az önkormányzatoknak, valamint a katolikus egyház sem támogatja a javaslatot, miután a négynapos iskolahétre való átállás óta szerdán tartják a katekizmust a gyerekeknek.

Az Európai Unióban a francia iskolásoknak van a legtöbb tanítási órájuk egy nap, de viszonylag rövidnek számít a 36 hetes iskolai év a többi uniós országhoz képest. A legtöbb szabadidő elsősorban a hosszú nyári szünetnek köszönhetően a kelet-közép-európai iskolásoknak jut.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »