Szeptembertől ismét emelni kell a gáz árát

Néhány hónapig nem fognak új veszteségeket halmozni a romániai gázszolgáltatók annak köszönhetően, hogy július elsejétől az ipari fogyasztók 10 százalékkal drágábban jutnak földgázhoz, de szeptemberben ismét árat kell emelni, mert télen több orosz gázt fogy, ami szintén drágulni fog – fejtette ki álláspontját a Mediafax hírügynökségnek az E.On gázszolgáltató.

A bukaresti kormány múlt héten úgy döntött, a lakossági gázárat nem szabad emelni jövő március 31-ig. Az áremelést úgy lehet elkerülni, hogy a kormány olyan módosítást eszközölt a gáztörvényben, amely megemeli a romániai kitermelés arányát a lakossági gázfogyasztásban, ez pedig 40 százalékkal olcsóbb az importgáznál. Azokat a vállalatokat sem sújtják drágább földgázzal, amelyek a lakossági fűtésért felelősek.

Az E.On szerint télen 500 dollárra emelkedik az orosz földgáz ezer köbméterenkénti ára. Az Energiaszabályozó Hatóság szerint a harmadik negyedévben 15,2 százalékkal drágul 460 dollárra a januári 399 dollárról.

A romániai szabályozott földgázárak miatt az E.On 2009 negyedik negyedévétől a tavalyi év végéig 400 millió lejes (95 millió eurónyi) veszteséget halmozott fel, az idei első negyedévben további 240 millió lejes (58 millió eurós) veszteséget, állítják a vállalat vezetői.

A bukaresti  kormány az IMF nyomására vállalta, hogy fokozatosan liberalizálja a földgáz árát 2013-ig az ipari, illetve 2015-ig a lakossági fogyasztók irányába is.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

Egyre csak nő a tőzsdei cégek osztalékfizetése

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében. Az európai gyógyszeripari óriáscégek, a Novartis és a Roche lettek a világ legnagyobb osztalékfizetői  az idei első negyedévben.

Read More »
www.wallmaxx.hu

A boldogságot nem lehet megvenni pénzért, vagy mégis? (x)

Ha mélyen magunkba nézünk, akkor bizony be kell vallanunk, hogy a boldogságunkat rengetegszer kötjük feltételekhez. Boldog leszek, ha elmegyek nyaralni. Boldog leszek, ha meglesz az új cipőm/telefonom/autóm. Boldog leszek, ha kész leszek a felújítással. Azontúl, hogy egyik mondat sem engedi azt, hogy a jelenben boldog légy, mindegyikben szerepelnek az anyagiak is.

Read More »