Hende Csaba Kárpátaljára látogatott

Az elmúlt héten Kárpátaljára látogatott Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere, aki itt-tartózkodása során tárgyalásokat folytatott Olekszandr Ledidával, a megye kormányzójával, találkozott a megye civil szervezeteinek és történelmi egyházainak képviselőivel.

Hende Csaba az Ismét Vereckénél c. Rákóczi-ballada ősbemutatójára jött. A munkácsi várban koszorúzott Petőfi Sándor mellszobránál, valamint az ifjú II. Rákóczi Ferencet és édesanyját, Zrínyi Ilonát ábrázoló szoborkompozíciónál.

A miniszter a kárpátaljai magyar közéleti személyiségek előtt elmondott rövid beszédében arról szólt, hogy számára igencsak felemelő érzés bejárni vidékünkön a magyar vonatkozású történelmi helyszíneket, tisztelegni a dicső hősök emléke előtt. Mindazonáltal jó lesz eszünkbe vésni, hogy a magyarság sorsát immáron nem a nemzet gazdag múltja határozza meg, hanem az, hogy a mai nemzedékek tagjai miként viszonyulnak egymáshoz, milyen a viszonyunk családtagjainkhoz, barátainkhoz, a nemzet előtt álló nagy közös feladatokhoz, a velünk együtt élő népekhez.

Hogy ki mennyi áldozatot hajlandó hozni közös ügyeink előbbrevitele, a Kárpát-medencében élő népek közötti megbékélés elősegítése érdekében. Újságírói kérdésre válaszolva Hende Csaba ígéretet tett arra, hogy munkatársaival megvizsgálja a Dercen határában kialakítandó magyar honvédsírkert ügyét. A tények ismeretében ősszel az illetékesek megfelelő döntést hoznak.

Kárpátinfo.net

Friss hírek