Franciaország ‘letárgyalta’ Betancourt kiszabadítását

A film szerint a franciák ajánlatot tettek a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőknek, amely szerint azok lekerülnének az Európai Unió terroristaszervezetekként számon tartott listájáról, valamint Mexikóhoz hasonlóan Párizsban is rendelkezhetnének irodával. Annyit lehet tudni, hogy a félkatonai szervezet második emberével, Raúl Reyesszel folytak a tárgyalások, azt azonban rejtély fedi, mikor történt az ajánlattétel.

A Jacque-művelet során Betancourt mellett sikerült kiszabadítani három amerikai és tizenegy kolumbiai állampolgárt is, amely a riport szerint az Egyesült Államok bevonásával zajló egyeztetések eredménye.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki akkoriban védelmi miniszter volt, úgy nyilatkozott, hogy „merő kitalációról” van szó, a túszok kiszabadítása nem a fogva tartók lefizetésével történt. Az ország korábbi elnöke, Álvaro Uribe is tagadja a vádakat, szerinte ugyanis azok lebecsülik a kolumbiai titkosszolgálatok és fegyveres erők érdemeit.

Duzs Éva

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »