A FARC pokolgépe végzett egy kolumbiai rendőrrel

Egy kolumbiai rendőr életét vesztette, két kollégája pedig megsérült, amikor egy korábbi támadás helyszínén felrobbant egy a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) által telepített pokolgép – adta hírül a BBC.

A szélsőbaloldali gerillaszervezet először a Madellín városát az Atlanti-óceánnal összekötő főútvonalon gyújtott fel két buszt és egy teherautót, majd amikor az áldozatok kimentésének koordinálása végett megérkeztek Antioquia tartomány országúti rendőrségének tagjai, működésbe lépett a robbanószerkezet, ami megölte Felix Antonio Jaimes Villamil őrnagyot.

A kolumbiai fuvarozók szakszervezete arra kérte a kormányt, hogy erősítse meg az országutak védelmét, figyelembe véve, hogy Antioquia tartományban a fuvarozók szerint a mostani már a kilencedik hasonló gyújtogatás volt az idei évben.

Juan Manel Santos elnök gyáva terrorista akciónak nevezte és elítélte az akciót. Véleménye szerint a támadás is azt mutatja, hogy a FARC egyre gyengébb és elkeseredettebb.

A szervezetet a közelmúltban komoly veszteségek érték. Ahogy arról korábban  a Kitekintő is beszámolt, tavaly ősszel egy a félkatonai szervezet központi bázisa ellen intézet nagyszabású támadás során életét vesztette Victor Julio Suarez Rojas – becenevén Mono Jojoy – a FARC katonai szárnyának vezetője. A hadsereg állítja, a gerillák ideológiai vezetője Alfonso Cano sem bujkálhat már sokáig. Az ő biztonsági főnökét idén likvidálták.

Scheinring Endre

Friss hírek