EP képviselők a gázai flotilla fedélzetén

Az EU figyelmeztette az újabb gázai flotillát megszervező szervezeteket, hogy ne induljanak útnak, tanulván a tavalyi év tapasztalataiból, amikor az izraeli fegyveres erők beavatkozásának mintegy kilenc török aktivista esett áldozatul. Ennek ellenére a tíz hajóból álló konvoj első tagja nemcsak hogy elhagyta Franciaország partjait, de fedélzetén két európai parlamenti képviselőt is szállít Palesztina felé.  

Az első, Al Karama (jelentése „méltóság”) nevű  hajó hétvégén indult útjára a korzikai l’ile Rousse kikötőjéből és várhatóan a hét második felében találkozik a Görögországból kifutó kilenc másik hajóval a Földközi-tenger egy ismeretlen pontján.  A flotilla akció egyik szervezője, a párizsi központú Association France Palestine Solidarite (AFPS) szerint a hajók mintegy háromezer tonnányi humanitárius és orvosi segélyt szállítanak és várhatóan vasárnapra érik el Gáza partjait. A görög hajók kedden indultak volna el, ám az utolsó pillanatban nemcsak bürokratikus akadályokba ütköztek, de állítólag ismeretlenek megrongálták az egyik hajót is, így a konvoj csak szerdán vagy csütörtökön tudja követni francia tagját. 

A görög-svéd, Juliano névre hallgató segélyszállító hajó szabotálása mögött a görög aktivisták Izraelt sejtik. Egy másik, kanadai hajót, a Tahrirt (jelentése „felszabadítás”) ismeretlen lakossági bejelentés után újabb vizsgálatra hívtak be a görög hatóságok – a tervezett indulás napján. Az Írország partjairól induló Seoirse („szabadság”) elnevezésű hajót a hét elején annyira megrongálták, hogy nem tud résztvenni az akcióban, azok az aktivisták, akik rajta keresztül jutottak volna el Gázába, Cipruson szállnak majd fel a görög konvojra. 

Az akció sem az EU, sem az ENSZ, sem az Egyesült Államok támogatását nem élvezi. Múlt pénteken, Brüsszelben az EU 27 tagállama aláírt egy nyilatkozatot, mely szerint humanitárius segítségnyújtás kizárólag a vonatkozó keretszerződéseknek és az ENSZ előírásainak megfelelően nyújtható és semmilyen körülmények között nem fenyegethet emberéletet. Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője elmondta, a nyilatkozatot az EU, az akció végrehajtása ellen való figyelmeztetéseként kell értelmezni.

Mit keres akkor mégis két európai parlamenti képviselő is az aktivisták között? Willy Meyer, spanyol és Paul Murphy, ír képviselő az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport tagjai, mely elkötelezetten harcol a közel öt éve fennálló gázai blokád felszámolásáért és a palesztinok szabadságáért. Sajtóközleményükben arra kérték Catherine Ashtont, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a flotilla biztonságos megérkezése és egy esetleges izraeli támadás elkerülése érdekében.

Haaretz izraeli napilap szerint elsőre úgy tűnik, nincs sok értelme egy ilyen látványos akciónak, hiszen a tavalyi incidens után Izraelt számos, a gázai övezetet sújtó importkorlátozás megszűntetésére kötelezték, az Egyiptom és Gáza közötti rafahi átkelőhelyet megnyitották, valamint Izrael ígéretett tett arra, hogy a Gázába tartó hajók szállítmányát is célba juttatja, amennyiben a hajók nem kötnek ott ki. Az világos, hogy a gázai flotilla akció és az izraeli blokád áttörése leginkább szimbolikus jelentőségű. Ezeknek a szimbólumoknak azonban fontos szerepük van – legalábbis Izrael számára.  

Az izraeli kormány legalább annyira tart a segélyszállítmányokkal és aktivistákkal megrakott konvojtól, mintha egy haditengerészeti egység tartana Gáza partjai felé – írja a Haaretz újságírója. Vagyis ahelyett, hogy engedné, hogy a segélyszállítmányok eljussanak az évek óta blokád alatt élő másfél millió palesztinhoz, felkészült arra, hogy bármi áron megakadályozza a hajók kikötését. Valamint arra, hogy ezzel, Törökország után magára haragítsa a flotilla fedélzetén utazó aktivisták által képviselt több tucatnyi országot is.

Baumann Zsófia

Friss hírek