A Budai Várban ünnepelték a Függetlenség Napját

Európa a NATO-n és az Európai Unión keresztül meg tudta teremteni a jólét, az emberi jogok, a demokratikus, nyitott, pluralista társadalmak alapját; ezek az amerikaiak és a magyarok közös értékei – mondta a budapesti amerikai nagykövet a pénteki függetlenség napi fogadáson.

A nagykövetség több száz meghívott vendég jelenlétében ünnepelte az amerikai függetlenség 235. évfordulóját, a július negyedikei nemzeti ünnepet; a budai Várban, az egykori Táncsics-börtön kertjében rendezett eseményt megtisztelte jelenlétével Schmitt Pál államfő, továbbá Pintér Sándor belügyminiszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A nagykövet köszöntötte a Budapestre érkezett washingtoni kongresszusi delegáció tagjait, valamint európai parlamenti képviselőket is.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet arról beszélt, hogy rendkívüli hét ért véget a magyar-amerikai kapcsolatokban: két kongresszusi delegáció járt a magyar fővárosban, leleplezték a 40. amerikai elnök, Ronald Reagan szobrát, megnyitották a Tom Lantos Intézetet, ezenkívül látogatást tett Budapesten Hillary Clinton jelenlegi és Condoleezza Rice korábbi külügyminiszter, megrendezték a transzatlanti törvényhozók párbeszéde nevű fórum találkozóját.

A nagykövet a transzatlanti hét eseményeivel összefüggésben méltatta a magyar-amerikai kapcsolatok erősségét, és Orbán Viktor miniszterelnököt idézve hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Magyarország között értékalapú szövetség létezik. Ez a legerősebb típusú szövetség – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, magyarok és amerikaiak is küzdöttek, harcoltak és meghaltak a szabadságért, majd azt mondta, Tom Lantos néhai magyar származású amerikai képviselő teljes szívvel hitt abban, hogy a szabad és demokratikus Európának az erős transzatlanti kapcsolat az alapja.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis azt is megjegyezte, hogy ez a hét egyben a „nagyon sikeres, történelmi” első magyar EU-elnökség végét is jelenti. „Ünnepeljük együtt országaink rendkívüli eredményeit, kapcsolatunk erősségét és a bennünket összekötő értékeket” – mondta, és beszéde végén poharát emelte az Egyesült Államok és Magyarország közötti szoros szövetségre.

Kitekintő/ MTI

Friss hírek