Hugo Cháveznek rákja van

A venezuelai elnök állapotáról csütörtök késő este beszélt az egyik állami tévécsatornán. Cháveznek ez volt az első hivatalos szereplése a három héttel ezelőtti kubai műtéte óta. Noha a napokban megjelent  egy videófelvétel, amin az elnök láthatóan jó egészségi állapotban éppen Fidel Castroval beszélget.

Az államfő betegségéről azóta folynak a találgatások, amióta elhagyta Venezuelát és a kubai fővárosba, Havannába utazott egy állítólagos medencetályog műtét miatt.


Felvételről lejátszott televíziós beszédében Chávez elismerte, hogy az említett műtét mellett egy másik operációra is sor került – miután több teszt is kimutatta a rákos tumor jelenlétét a testében.

A BBC munkatársa szerint az elnök sokat fogyott az utolsó megjelenése óta. Chávez beszédében alátámasztotta, amit sokan tudni véltek, miszerint betegsége komolyabb, mint azt elsőre gondolták.

Ennek ellenére az államfő hangsúlyozta: arra volt ítélve, hogy legyőzze a betegséget, mostanra pedig jól halad a „teljes gyógyulás” felé. Majd hozzátette: nagy hibát követett el, amikor korábban nem figyelt egészségére.

Az egykori kubai elnök, Fidel Castro is megszólalt az ügyben: szerinte Chávez utolsó havannai látogatása során „rosszul nézett ki”.

Az elnök távolléte miatt szerdán el kellett halasztani egy Venezuelába tervezett regionális találkozót.

Az élet újabb kihívása

Az orvosi eljárás „lassú és gondos volt, de teljes sikerrel járt” – fogalmazott az államfő. A műtétet végig „az élet egy újabb kihívásának” nevezte. Chávez beszédét a forradalmár-politikus Ernesto Che Guevara jól ismert jelmondatával zárta:  Hasta la Victoria Siempre! („A végső győzelemig!”)

Az üzenetet a Telesur csatornán sugározták csütörtök késő este. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy mikor vették fel a beszédet, de a háttérben látható feliratok alapján az elnök valahol Kubában tartózkodott.

Chávezt követően a venezuelai alelnök tartott rövid beszédet, amiben elmondta, hogy az államfő betegsége ellenére a kormány egysége nem bomlik meg, sőt „mélyíteni fogják a reformokat”.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek