Befelé fordul az USA új terrorellenes stratégiája

John Brennan, a Fehér Ház terrorizmus elleni tanácsadója mutatta be az új stratégiát. Mint kiemelte, továbbra is az Al-Kaida és a hozzá kapcsolódó csoportok jelentik a legnagyobb veszélyt, de a jövőben még inkább az USA biztonságát, nemzeti érdekeit — nem a nemzetközi terrorizmus felszámolását — tartják szem előtt. A harcmodort illetően, elsősorban a pilóta nélküli kémrepülőgépekkel (drón), a titkosszolgálatok és a hadsereg különleges egységei által előkészített, sebészeti pontosságú támadásokkal kívánják felszámolni a terrorista vezetőket. A harc tehát bizonyos jól behatárolt régiókra irányul majd.

A másik jelentős újítás a hazai front előtérbe helyezése, mondta Brennan, ami az USA sebezhetőségét csökkenti majd, többek között az amerikai állampolgárokra irányuló külső ideológiai befolyás blokkolásával. Itt utalnunk kell az utóbbi két legsúlyosabb incidensre, amikor is tavaly májusban egy pakisztáni születésű amerikai férfi akart bombát robbantani a Time Square-en a pakisztáni talibán irányításával, és amikor 2009-ben egy texasi bázison a hadsereg pszichiátere 13 embert ölt meg, állítólag egy yemeni iszlám klerikustól inspirálva.

Az USA nagyra értékeli és fenntartja az együttműködést szövetségeseivel, de továbbra is kész egyoldalú lépésekre, ha a helyzet úgy kivánja.

Dévai Dóra

Friss hírek