Leszavazták az ukrán osztály indítását

Ismét az összefogás szép példáját mutatta a Felső-Tisza-vidéki, ezen belül a técsői magyarság. A járás és a város magyarságáért felelős szervezetek képviselői gyűlést tartottak a Técsői Hollósy Simon Középiskolában beindítandó ukrán tannyelvű osztály kapcsán.

A megbeszélésen jelen volt Técső római katolikus és református lelkésze, a városi tanácsba az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által delegált képviselői, a középiskola igazgatósága és szülői tanácsának vezetői, Ambrus Pál, a Técsői Református Líceum igazgatója, a KMKSZ, az UMDSZ és a KMPSZ, valamint a KAMOT Felső-Tisza-vidéki és városi szervezetének, az UMDSZ Ifjúsági Szervezetének, illetve a Técsői Gazdaszövetségnek a képviselői.

A tanácskozáson Oszicz­ky Róbert, a Hollósy Simon középiskola igazgatója vázolta előzetes terveit az ukrán osztály megnyitásával kapcsolatban. Tájékoztatása szerint elsősorban a vegyes házasságban született gyermekek számára indulna be az osztály. A többi felszólaló szerint az elképzelés végső soron a régió magyar oktatása elsorvadásának elindítója lehet. Kárpátaljának a sokszínűség az egyik legfontosabb pillére, melynek alapja az évszázadok óta egymás mellett élő különböző nemzetiségek közös munkája. Kifejtették: nemzetben kell gondolkodni, és mindennapos szívós munkával meg kell teremteni a nemzetiségi oktatási intézmények fenntartásának és fejlesztésének lehetőségeit. Az iskola presztízsét emelni kell, ebben az egyszerűsített honosítás, valamint az oktatási-nevelési támogatás is ösztönzőleg hathat.

Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek