Alternatív tankönyveket szorgalmaz a vegyesbizottság

Több alternatív tankönyv használatát javasolja a szlovák kormánynak a szlovák-magyar kisebbségi vegyesbizottság. A határozat februárban született, a kormány ma tudomásul vette a fejleményeket. Amennyiben alkalmazza is, a magyar iskolások szlovákiai magyarok által írt tankönyvekből tanulhatnának.

„A szlovák fél erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy fordítások helyett olyan tankönyvekből lehessen tanulni, melyet szlovákiai magyar szakértők írtak”  – áll a vegyesbizottság tizedik ülésének jegyzőkönyvében. Az ajánlás értelmében így a magyar iskolákban tanuló diákok olyan alternatív tankönyveket is használhatnának, melyeket a szlovák oktatási minisztérium jelenleg nem ajánl.

A magyar fél szeretné, ha Szlovákiában megfontolnák egy önálló metodikai és pedagógusoktató központ létrehozását, ahol a magyar tanárokat oktatnák, valamint a pedagógiai dokumentációt is két nyelven vezethetnék.

A vegyesbizottság a magyar kormány felé szintén több ajánlást tett, például a kisebbségi önkormányzati választások szabályainak megváltoztatását, illetve a szlovák oktatási intézmények kisebbségi önkormányzati hatáskörbe vételét.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek