Nukleáris laboratóriumra csaphat le az új-mexikói tűzvész

Tíz év után ismét történelmi tűzvész fenyegeti az új-mexikói Los Alamos Nukleáris Laboratóriumot, ahol a második világháború alatt az első atombombát fejlesztették és tesztelték. A helyi lakosokat több ezrével evakuálják.

A vasárnap óta immáron 20 ezer hektáron pusztító Los Alamos-i lángokat hétfő hajnalban a 130 kilométerre fekvő Albuquerque-ből is látni lehetett, a több mint 100 km/h-val tomboló száraz szél irányától függően, a helyzet a jelenleginél kétszer-háromszor is rosszabbra fordulhat – adja hírül az Associated Press.

A Concerned Citizens for Nuclear Safety nevű civil szervezet úgy tudja, hogy a tűz tegnap délutánra 5 kilométerre közelítette meg az atombomba fejlesztéseiről híres Nemzeti Laboratórium veszélyes anyag tárolóit, ahol 30 ezer hordónyi plutóniummal szennyezett hulladék vár elszállításra.

Az új-mexikói Los Alamos város tőszomszédságában fekvő Nemzeti Laboratórium közel 9000 hektáron terül el, és csaknem kétezer épület tartozik hozzá. Alig egy évtizeddel ezelőtt, Új-Mexikó történetének legnagyobb tűzvihara, a Cerro Grande több mint száz a laboratóriumhoz tartozó ingatlant pusztított el, a hivatalos nyilatkozatok szerint akkor nem jutott radioaktív füst a levegőbe.

A labor szóvivői a tegnapi nap során többször is nyomatékosították, hogy a sugárveszélyes anyagokat az intézet több elkülönített helyen tárolja, a lángoktól teljes biztonságban.

A tudományos komplexum tegnap óta a vészhelyzeti irányítószobából működik, Los Alamos városból a hatóságok eddig 2500 lakost evakuáltak.

Tatai Gábor

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »