Ünnepélyes állampolgársági eskü tettek a zentaiak

A hétvégén tartották meg Gödöllőn a magyar szabadság napja és az európai uniós elnökség gödöllői eseményeinek zárása alkalmából szervezett Európai Identitás Testvérvárosi Fesztivált, amelyre a város tizennégy testvértelepüléséről érkeztek vendégek, köztük Zentáról is.

A Širková Anikó polgármester asszony és Csízik Károly alpolgármester vezette zentai küldöttség tagjai a Duna Televízió által élőben közvetített különleges hangulatú ünnepségen tehették le a magyar állampolgári esküt.

Az ünnepségsorozat központi eseményét a gödöllői Alsóparkban található Világfánál tartották meg. Az Ezertizenegy év a szabadság útján című program kezdetén dr. Gémesi György polgármester mondott ünnepi beszédet, majd az ünnepség legmeghatóbb pillanataként a Gödöllőn vendégeskedő csángó gyermekek népviseletbe öltözve kísérték fel a színpadra a zentai küldöttség tagjait, akik a több száz főt számláló közönség és a Duna Televízió élő közvetítése mellett tehették le állampolgársági esküjüket.

A ceremóniát követően a résztvevők a színpadon, dr. Gémesi Györggyel közösen, már magyar állampolgárokként énekelték el a Szózatot, majd az Experidance társulata előadta a Román Sándor látványos koreográfiája alapján készült produkcióját, amelyben a jó és a rossz klasszikus értelemben vett állandó csatározásának bemutatásán keresztül a magyar történelem jelentős eseményei, időszakai elevenedtek meg. Az előadást záró tűzijáték után a résztvevők és az egybegyűltek együtt énekelték el előbb a magyar, majd a székely himnuszt, így fejezve ki a nemzet összetartozásának fontosságát.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek