Áramot követeltek a romák

Újfent megrohamozták tegnap a szatmárnémeti polgármesteri hivatalt az Ostrovului utcai elhagyatott munkásszállón élő cigányok, azzal fenyegetőzve, hogy Bukarestben tesznek panaszt, ha az önkormányzat nem kötteti vissza az áramot lakásaikba.

Akárcsak a múlt héten, most is arra hivatkoztak, hogy nem tudják mosdatni és iskolába küldeni a gyerekeiket. Amint arról beszámoltunk, e hónap elején a hivatal megszüntette az áramszolgáltatást a szóban forgó tömbházban, mivel úgy ítélték meg, hogy az elszenesedett vezetékek életveszélyesek.

A közigazgatási palotába most viszont a romák nem tudtak bemenni, mivel csendőrök állták útjukat, mindössze a roma párt helyi szervezetének vezetője, Horváth Ignác, illetve a tömbház általuk kinevezett képviselője, Laczkó Adolf, azaz Zorró jutott be az épületbe. A polgármesteri hivataltól azonban velük sem állt szóba senki. Állították: összegyűjtöttek 9 ezer lejt az áram visszakötésére, Ilyés Gyula polgármester ugyanis azt mondta nekik, hogy csakis a világítást oldják meg közpénzből, a konnektorok és a villanyórák felszerelését nekik kell fizetniük.

Kereskényi Gábor alpolgármester a Krónikának elmondta: készülnek a tervek az áramszolgáltatás megoldására, azonban az, hogy külön villanyóra legyen minden lakásban, óriási összegbe kerülne, ezért egyelőre csak a világításban gondolkodnak, ami 15–20 ezer eurót emésztene fel. Hozzátette: a cigányok többségének szerinte az a legnagyobb gondja, hogy „áram híján nem tudják nézni a cigarettacsempészetből, illetve prostitúcióból vásárolt plazmatévéket”

Kronika.ro

Friss hírek