Ismét volt munkaadójára támadt a Los Zetas

Nem sokkal azután, hogy a mexikói hatóságok elfogták a La Familia kartell vezérét vasárnap bejelentették, hogy Mexikó másik drogkereskedő szervezetének, a brutalitásáról hírhedt Los Zetasnak egyik helyi vezetője, Albert Gonzáles Peńa is rendőrkézre került. Mindazonáltal egy június közepén lezajló, szintén a Los Zetashoz köthető rajtaütés – mely során 130 terepjárónyi Zetas-tag lendült támadásba az Öböl-kartell erősségének számító Matamoros városában – arra enged következtetni, hogy az utóbbi két szervezet közötti harcok intenzitásának fokozódása várható – állítják a STRATFOR munkatársai múlt héten megjelent elemzésükben.

Az akció céljával és körülményeivel kapcsolatban több tisztázatlan kérdés is felmerült. A média idézte az Egyesült Államok rendvédelmi szerveinek egyik meg nem nevezett tisztviselőjét, aki szerint a Los Zetas az előző napon az Öböl-kartell fogságába esett 11 tagjának kiszabadítása végett indított grandiózus szabadítási akciót a Tamaupilas államban található városban.

Ha ez igaz, akkor a fogságba ejtett személyek – akik közt a híresztelések szerint egyaránt voltak nők és férfiak – meglehetősen értékesek lehetnek a szervezet vezetője, Heriberto „El Lazca” Lazcano Lazcano számára, tekintve, hogy a szervezet nem szokott túl nagy jelentőséget tulajdonítani egy-két alacsonyabb rangú tagja elvesztésének. Nem zárható ki ugyanakkor az sem, hogy valójában nem túszmentésről, hanem az Öböl-kartell erőssége elleni, kitervelt támadásról volt szó.

A rajtaütés végrehajtása során bevetett erők mérete meghaladta a korábbi hasonló akciók során tapasztaltat. Lazcano, akárcsak a Los Zetas többi alapítója a mexikói hadsereg Különleges Erőinek Légi Szállítású csoportjánál (GAFES – Grupo Aeromovil de Fuerzas Especiales) szolgált mielőtt egykori bajtársaival szövetkezve felajánlotta szolgálatait annak az Öböl-kartellnek, amelynek mostanra legádázabb ellenfelévé vált. Ennek fényében a STRATFOR elemzői kimondottan érdekesnek találják, hogy a tapasztalt és kifinomult taktikai érzékkel rendelkező Lazcano lemondott a meglepetés okozta harcászati előnyről akkor, amikor egy fél mérföld hosszú gépkocsioszloppal hatolt be a rivális szervezet ellenőrzése alatt álló ellenséges területre. Valószínűleg bízott benne, hogy ilyen mértékű elsöprő túlerő abban az esetben képes sikerre vinni az akciót, ha a rivális kartell emberei már a felvonulás közben tudomást szereznek a készülő támadásról.

Egyes hivatalos forrásból meg nem erősített híresztelések szerint Lazcano némileg elszámíthatta magát, mert a nagyszabású akció során kibontakozó tűzharcban állítólag ő maga is életét veszítette, ám a STRATFOR-nál ennek tényét erősen kétségesnek tartják, akárcsak azt, hogy a Los Zetas vezetője egyáltalán személyesen részt vett-e a rajtaütésben.  

Zavaros a hadsereg szerepe

A helyi média idézte a mexikói fegyveres erők egyik tisztjét, aki elmondta, hogy a kérdéses időben a hadsereg egy gépesített lövészezrede őrjáratozott Matamoros belvárosában, de nem avatkozott bele a két rivális szervezet között kibontakozó összeütközésbe. Ennek némileg ellentmond a hadsereg nyilatkozata, mely szerint a mexikói katonák kiszabadítottak 17, korábban fogságba ejtett civilt. Joggal merül fel a kérdés, milyen módon sikerült ezt véghezvinniük anélkül, hogy belekeveredtek volna az összecsapásba.

Ugyanakkor az Egyesült Államok rendvédelmi szerveinek egy tisztviselője szerint az előbb említett mellett, egy másik lövészezred is a városban tartózkodott, amely aktív támogatást nyújtott a Los Zetas akciójához. A STRATFOR elemzése megállapítja, hogy noha a korrupció miatt korántsem mondható szokatlannak a mexikói fegyveres erők egyes tagjainak, illetve kisebb alakulatainak részvétele valamelyik kartell akcióiban, egy teljes ezred (1000-3000 fő) átállása a bűnözők oldalára szinte kizártnak tekinthető. 

A mexikói fegyveres erők nyilatkozatai és az amerikai források információi az áldozatok számát illetően sem fedik egymást teljesen. Utóbbiak négy, míg előbbiek három halottra teszik az Öböl-kartell veszteségét. A hadsereg illetékesei ezen felül, a fegyveres összecsapással összefüggésben a kartell kilenc tagjának letartóztatását is bejelentették. A hadsereg nem erősítette meg továbbá annak a város egy másik negyedében lezajló tűzharcnak a tényét sem, amelyben állítólag életét vesztette hat mexikói katona is. Mindössze a már említett Colonia Pedro Moreno városrészben történt incidens nyert hivatalos megerősítést katonai forrásból, mindazonáltal a sajtó értesülései szerint a város különböző pontjain alakultak ki harcok a Los Zetas tagjainak megjelenését követően.

A számos ellentmondás ellenére a STRATFOR elemzői szerint az akció a korábbi, kisebb erőket felvonultató, de hasonló jellegű rajtaütések tükrében annak a jele, hogy a közeljövőben egyre hevesebb összecsapások várhatók az Öböl-kartell és korábbi végrehajtóik között.

Scheinring Endre

Friss hírek