Portugália: turistaosztályon a felemelkedésért

Az új portugál miniszterelnök „bizalmi szerződést” köt a társadalommal, takarékosságra int, adócsökkentést ígér, és a nehézségek ellenére biztos a sikerben.

Letette esküjét a Pedro Passos Coelho vezette új, jobboldali portugál kormány. A miniszterelnök beiktatási beszédében elmondta, a portugál társadalom és a kormány között most „bizalmi szerződés” jött létre, amely elengedhetetlen az ország problémáinak megoldásához, és amely a sürgető változások végrehajtására kötelezi az ország vezetőit. Erre tekintettel Passos Coelho előrebocsátotta, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben bizonyára lesznek „tévedések és mulasztások”, ugyanakkor az alapvető kérdésekben kormánya – és maga az ország – „nem fog kudarcot vallani”.

A kormányfő a következő évek egyik prioritásának a takarékoskodást tekinti, az állam szintjén éppúgy, mint a háztartásokban. Ennek érdekében a kormány nemzeti takarékossági programot készül indítani a családok és a vállalkozások eladósodottságának csökkentése és a külföldön élő portugálok megtakarításainak hazavonzása céljából.

A gazdasági fellendülést egy „növekedési, versenyképességi és foglalkoztatási program” hivatott elősegíteni, amely a vállalkozások termelékenységének és kezdeményezéseinek útjában álló akadályok felszámolását célozza, többek között adóterheik csökkentése révén.

A miniszterelnök Portugáliát „Európa egyik legnyitottabb gazdaságává” kívánja alakítani, ahol nincs helye a korrupciónak és az indokolatlan előjogoknak. Ezért az uniós mentőcsomaghoz kapcsolódóan felállítandó államháztartási tanácsot a kormánytól teljes mértékben független szervként hozzák létre, hogy az az ország hitelének visszaszerzését és az átláthatóságot is szolgálja.

A leginkább rászorulók és a válság által legjobban sújtott rétegek megsegítésére a kormány külön programot dolgoz ki; az ehhez szükséges összegek egy részét az államapparátus költségeinek lefaragásával teremtik elő. Ennek jegyében több, a kormányváltással megüresedő magas szintű államigazgatási poszt betöltetlen marad, emellett a kormánytagok és kísérőik az Európán belüli hivatalos útjaikon ezentúl a turistaosztályon utaznak. Ez utóbbi intézkedést Passos Coelho elsőként saját magán alkalmazta: beiktatását követően azonnal kérte a brüsszeli uniós csúcsra szóló repülőjegyének olcsóbbra cserélését.

Szentváry-Lukács Mariann

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »