Kezdődik a fesztiválszezon a Kárpát-medencében

Az elmúlt hét Kárpát-medencei kulturális eseményeit szemügyre véve egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a nyári fesztiválok, ifjúsági táborok hangulata már igen közel jár: Kisvárdán határon túli magyar színházak fesztiválja, Füleken várjátékok, Zentán kulturális háromszög tábor zajlott a héten. A fesztiválok mellett kitérünk az EU-elnökség zárórendezvényeire, emellett beszámolunk a székelyek története „tantárgyról”, ajánlónkban pedig egy különleges színházi élményre invitáljuk olvasóinkat.

Fesztiválhangulat

Június 17-25. között került sor az idei kisvárdai Magyar Színházak Fesztiváljára. A méltán nagysikerű határon túli színi találkozó évről évre rengeteg érdeklődőt vonz külhonról és Magyarországról egyaránt. Az idei fellépők a teljesség igénye szerint: Komáromi Jókai Színház, Kassai Thália, Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat, Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió, Csíkszeredai Csíki Játékszín, Kolozsvári Állami Színház Magyar Társulata, Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Temesvári Csiky Gergely Színház, Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Újvidéki Színház, Vajdasági Tanyaszínház. A fődíjat a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nyerte el A velencei kalmár című előadásával, de további díjakat osztottak ki számos kategóriában, amelyeket itt tekinthet meg.

A színházi fesztivál mellett több más kulturális rendezvény is megrendezésre került a héten. A felvidéki Füleken például a hétvégén tartották a hagyományos Történelmi Várjátékokat, melynek keretében a résztvevők harcba szállhattak a Nógrád Íjásza” és a „Füleki Vár Védője” rangért. Az eseményt íjászbemutató, történelmi táncok, solymászbemutató és múltat idéző ágyúhang színesíti. Mindezzel egy időpontban több nógrádi várban rendeztek hasonló programokat: Salgó és Somoskőújfalu Várfesztiválján is sok-sok érdekes program, gasztronómia és kísérőprogram (pl. kiállítások) várta az érdeklődőket. 

Kulturális fesztiválokból a többi határon túli magyar területen sem volt hiány. Tusványos, ami a méltán népszerű „Bálványosi Szabadegyetemnek”is otthont ad, ezen a héten nemzetközi művésztáborral várta a magyar és külföldi képzőművészeket, fotósokat. A négy napos rendezvény a munkák bemutatásával zárult, melyeket neves művészek értékeltek, méltattak. Idén először Vajdaságban rendezték meg a hagyományos Kulturális Háromszög Tábort, amelyet a Csongrád megyei Önkormányzat és az újszegedi Rendezvényház indított el négy évvel ezelőtt. Az idén Beszterce, Hargita, Temes és Arad, Magyarországról pedig Csongrád megyéből, valamint Vajdaság különböző tájairól érkeztek vendégek, a tábor célja pedig az, hogy diákok közösen éljék meg magyarságukat, s a személyes kapcsolatok által tovább fejlődjön a nemzeti integráció.

EU-elnökség

A soros elnökségi félév végéhez közeledvén több helyszínen tartanak záróünnepségeket. Brüsszelben az EP épületében Mészáros Alajos (MKP) és Deutsch Tamás (Fidesz) EP-képviselők meghívására négy szlovákiai magyar festőművész alkotásaiból nyílt festmény- és fotókiállítás, mellyel a Duna-régió kulturális sokszínűségét kívánják Európa elé tárni a szervezők. A kiállítás megnyitóján Győri Enikő arra hívta fel a közönség figyelmét: a Duna „évszázadokon keresztül országútja volt, s maradt is mindazoknak, akik a közelében laktak (…) Összekötötte a népeket, sorsukat pedig összeforrasztotta”. Az államtitkár hangsúlyozta: a Duna-stratégia szerepe többek között abban is áll, hogy olyan egységet hozzon létre, ahol a kulturális és nyelvi sokszínűség nem néhány évtizedes, hanem több évszázados múltra tekint vissza.

Az uniós elnökség során kulturális rendezvénysorozatot szervezett a Kárpátalján működő két magyar konzulátus. Ennek a rendezvénysorozatnak a keretében tartott koncertet a héten a Ghymes együttes Beregszászon, mely óriási sikert aratott a helyi magyar közönség körében. A koncert után a Szarka fivérek újságírók előtt buzdították a kárpátaljai magyarságot: tartsák meg identitásukat, magyarságukat, hiszen csak így maradhat meg a magyar élet a Kárpát-medencében.

Új tantárgy születőben?

A Háromszék értesülései szerint ősztől iskolai tananyag lehet a székelység története. Az új tanügyi törvény lehetővé teszi helyi érdekű tantárgyak bevezetését, ezt kihasználva kezdeményezte a Hargita Megye Tanácsa a székelyek történetét bemutató tankönyv kidolgozását, s ebben támogatja a megyei tanfelügyelőség és a háromszéki önkormányzat. A kézirat jelenleg lektorálás alatt van, így nagy valószínűséggel jövő tanévtől elkezdődhet a tantárgy oktatása az általános iskola hatodik és hetedik osztályában. A kivitelezők azt sem tartják kizártnak, hogy a tankönyvet romén nyelvre is lefordítják a közeljövőben.

Ajánló

Egyedülálló színházi élményben lehet része minden magyarnak, éljen bárhol is a nagyvilágban, a www.netszinpad.com vállalkozás ugyanis nemrégiben indította be magyar színházak válogatott előadásainak bemutatását. Élő közvetítés és korábbi előadások egyaránt megtekinthetőek az oldalon, a repertoár pedig folyamatosan bővülni fog az ígéretek szerint. A darabok előzetesei megtekinthetők a legismertebb közösségi oldalakon is.

Június 30. és július 2. között Balatonlellén szervezik meg az első Magyar Világtalálkozót. A négy napos összejövetelre a világ minden tájáról várják a magyarokat, a rendezvény célja a „magyarság összehívása”, a „határon átívelő kapcsolatteremtés” egy fesztiváljellegű találkozó keretében. Bővebb információt, programot és ajánlót találhat a www.vilagtalalkozo.hu oldalon.

Kovács Eszter

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »