„Felfelé bukhat” Szentpétervár kormányzója

Valentyina Matvijenko jelenlegi szentpétervári kormányzó lehet az orosz Föderációs Tanács új házelnöke – tájékoztatott a RIA orosz hírügynökség. A poszt május közepe óta áll üresen, amióta leváltották a kormány ellen többször felszólaló Szergej Mironovot.

A Föderációs Tanács az orosz parlament Felsőházaként működik, a mindenkori vezetője gyakorlatilag Oroszország harmadik emberének számít. Az elmúlt tíz évben, 2001 óta megszakítások nélkül a házelnöki posztot Szergej Mironov, az „Igazságos Oroszország” párt vezetője töltötte be, május közepén azonban menesztették a posztról egy, a leváltására indított bizalmi szavazáson.

Bár Mironov pártja a kormányzó Egységes Oroszország párt szatellit pártjának számít, az elmúlt évben a volt házelnök többször bírálta az orosz vezetést, a legtöbbet éppen Szentpétervár kormányzóját, Valentyina Matvijenkót, pedig a Föderációs Tanácsba Szentpétervár delegátusaként került.

Most úgy tűnik, hogy a Mironov által bírált Valentyina Matvijenko foglalhatja el helyét a Föderációs Tanácsban. A szentpétervári kormányzót látszólag más orosz vidéki kormányzók javasolták a posztra, de a kezdeményezés valószínűleg felülről jött. Dmitrij Medvegyev orosz államfő szinte azonnal támogatta a javaslatot, és úgy nyilatkozott, Matvijenko kinevezése jó döntés lenne.

Úgy gondolom, hogy ha az állami hierarchia egyik központi helyét egy nő foglalja el, ez csak azt segítheti majd elő, hogy az államunk gyorsabban fejlődjön és modernebbé váljon” – idézte Medvegyev szavait az Interfax orosz hírügynökség.

Az orosz elnök azt is hangsúlyozta, hogy Matvijenko „egy abszolút sikeres kormányzó”, bár ezzel a kijelentéssel sokan vitatkoznának. Az elmúlt két évben a szentpétervári kormányzó politikáját sokan bírálták, leginkább a városi építkezések miatt. A kritika szerint Matvijenko besűrítette a szentpétervári építkezéseket, így jelentős mértékben csökkent a városban a parkok és a zöld területek száma. Bírálatokat keltett e mellett a városi hatóságok téli felkészületlensége: a tél eljövetelével évről-évre kiderül, hogy a város egyáltalán nincs felkészülve a hóra és a hidegre, ami miatt Szentpétervár 2009-ben és 2010-ben is napokra megbénult. A 2010-es népszerűségi felmérések szerint Matvijenko tevékenységét Szentpétervár lakóinak csupán a 33 százaléka értékelte pozitívan (szemben az egy évvel korábbi 45 százalékkal).

Legutóbb éppen Szergej Mironov bírálta a szentpétervári kormányzót és a leváltását követelte, ami nagyban hozzájárult a saját menesztéséhez. Mironov akkor kijelentette, hogy a városban nagyon magas a korrupció, a hatalom pedig erősen összeolvadt az üzleti szférával, ami némi párhuzamot mutat a Luzskov által 2010-ig vezetett Moszkvával.

Az orvosi egyetemet végzett, jelenleg 62 éves Valentyina Matvijenko a nyolcvanas években pártfunkcionáriusi posztokat töltött be, 1991-1994 között máltai, 1997-1998 között pedig görög nagykövet volt. Szentpétervárt 2003 óta vezeti. A kormányzót Oroszországban 2005 óta az államfő jelöli, és a törvényhozó szervek erősítik meg a jelölését.

Maga Matvijenko hivatalosan még nem döntötte el, hogy elfoglalja-e a felajánlott posztot az Orosz Föderációs Tanács házelnökeként – írja a Lenta.ru orosz lap. Mindenesetre egy ilyen lehetőség jó alkalom lehetne a népszerűségét vesztett szentpétervári kormányzónak, hogy presztízsveszteség nélkül váltson pozíciót.

Hogy a szentpétervári kormányzó igencsak komolyan fontolóra vette a váltást, arról árulkodik, hogy hivatalosan is beszélt a lehetséges utódlásról. Bár konkrét személyeket nem nevezett meg, elmondta, hogy a jelenlegi városvezetésen belül három olyan embert is ismer, akik alkalmasak lennének a kormányzói posztra.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek