Újra lehet európai zöldség Oroszországban

Megállapodott egymással Oroszország és az Európai Bizottság az orosz zöldségembargó feloldásáról. Az egyezség szerint egy új ellenőrzési mechanizmus kerül kidolgozásra az impportált zöldségek minőségének vizsgálatára.

Egy új ellenőrzési rendszer bevezetésébe egyezett bele az Európai Unió az Oroszországba exportált zöldségek kapcsán, tájékoztat az Itar-Tass hírügynökség. Az orosz hatóságok azonban hangsúlyozzák, hogy ez nem jelenti az embargó teljes eltörlését, míg az Európai Bizottság bizakodóan tekint megállapodásra.

Gennagyij Oniscsenko, Oroszország főtiszti orvosa azt mondta, hogy az új ellenőrzési rezsim bevezetésével az európai zöldségek importjának tilalma nem ért véget. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság minden tekintetben beleegyezett az orosz fél által megszabott feltételekbe, amiket a június elejei nyizsnij novgorodi EU-orosz csúcson fektettek le.

Moszkva június 2-án tiltotta be az európai zöldségek importját az E.coli baktérium terjedésének megakadályozása céljából. A most kötött megállapodás értelmében az Oroszországba exportált zöldségeknek különleges engedélyre kell szert tenniük, amin fel van tüntetve a forrásország és egy kompetens hatóság laboratóriumi eredetvizsgálata. Továbbá a Bizottságnak el kell készítenie egy listát az ellátókról, akik zöldségeket kívánnak exportálni, valamint azon hatóságokról, amelyeket hivatalosan is elismernek a tagországok.

Az embargó eltörlésére csak 10 nappal azt követően kerülhet sor, hogy a járvány teljesen véget ér az Európai Unió területén belül és nem történik több megbetegedés az E.coli baktérium miatt. Az orosz embargót korábban több magasrangú EU-s tisztviselő is elítélte, mivel szerintük az intézkedés ellentmond a Világkereskedelmi Szervezet alapelveinek, amelybe Moszkva már a ’90-es évek óta próbál belépni.

Rózsa József

Friss hírek