Nem lesz kommunista jelölt a jövő évi francia elnökválasztásokon

A hétvégén a kommunista párttagság többsége úgy döntött, a PCF a szocialistákat otthagyó Mélenchon mögé áll a jövő évi választásokon. A többi szélsőbaloldali csoport eltűnhet a politikai süllyesztőben.

A Francia Kommunista Párt (PCF) vezetése vasárnap közleményben jelentette be, hogy a tagság döntése alapján a 2012-es elnökválasztásokon a párt nem indít saját jelöltet, hanem a Baloldali Párt (PG) társelnökét, Jean-Luc Mélenchont támogatja. Mélenchon korábban a balközép Szocialista Párt (PS) balszárnyához tartozott, még miniszter is volt a kétezres évek elején Lionel Jospin kormányában. A 2008-as reimsi tisztújító pártkongresszus után lépett ki, mivel úgy érezte a PS-ben elenyésző kisebbségbe kerültek a hagyományos ideológiai baloldali nézetek. Ekkor szervezte meg néhány vele tartó volt szocialistával a PG-t.

Az 1920-ban alapított PCF történetében 1974-óta először fordul elő, hogy saját politikusai közül senki sem indul el az elnöki székért. Akkor a kommunisták a baloldali egység jegyében beálltak a Szocialista Párt (PS) embere, a későbbi győztes François Mitterrand mögé. A mostani döntés hátterében leginkább a PCF 1981-óta meredeken romló eredményei állnak: a kommunista jelölt legutóbb, 2002-ben már csak 1,93%-ot szerzett. Ehhez képest meglepő, hogy a PCF és a PG választási szövetsége értelmében Mélenchon támogatásáért cserébe a körzetek 80%-ban a PCF állíthat majd jelöltet.

A két párt a vasárnapi döntéssel lényegében a 2009-es európai parlamenti választásokra Baloldali Front (FG) néven létrehozott választási szövetséghez tartja magát. Ez a formáció az első megmérettetésén rekordnak számítóan alacsony részvétel mellett 6,05%-ot szerzett, a közvéleménykutatások szerint jövőre is körülbelül ennyire lehet esélye Mélenchonnak.

Az FG ugyan nem fogja egybe a szocialistáktól baloldalra elterülő politikai mező minden csoportosulását, de a jelenlegi tendencia szerint sikerül monopolizálnia a szélsőbaloldali szavazatokat. E folyamat legnagyobb vesztese a korábban leginkább a baloldali radikális fiatalokat mozgósító Új Antikapitalista Párt (NPA) lehet, amely mindig is távol tartotta magát a FG-tól. Az NPA korábbi vezetője és egyetlen országosan ismert politikusa, Olivier Besancenot 2002-ben és 2007-ben egyaránt 3-4% körül szerepelt, 2009-ben pedig pártként ért el hasonló eredményt az NPA az EP-választásokon. Ma viszont a párt  támogatottsága szinte mérhetetlen, azzal kapcsolatban pedig, hogy ki lehet az antikapitalista jelölt, még nincsenek információk.

Velkey György

Friss hírek