Világbank: Peru a régió legdinamikusabb gazdasága

A Világbank napokban közölt legfrissebb jelentése szerint a perui lesz a régió leggyorsabban fejlődő gazdasága a 2011-es évben. Számítások szerint a bruttó hazai termék (GDP) idén 6,9 százalékkal növekszik majd a latin-amerikai országban.

Ráadásul 2012-re 6,1, az azt követő évre pedig 5,2 százalékos emelkedést jósolnak az elemzők, ami messze a legmagasabb érték Dél-Amerikában.

„Nem kétséges, Peru lesz a régió zászlóshajója idei hét százalékos GDP növekedésével, erős belföldi keresletével, expanzív gazdaságpolitikájával és a fogyasztási adók csökkentésével. 2013-ra hosszú távon fenntartható, 5,2 százalékos emelkedés várható az országban” – fogalmazott a Global Economic Prospects címmel megjelent jelentés.

A rangsorban Peru mögött olyan országok végeztek, mint Argentína (6,3 százalékkal), Chile (6,1), Paraguay (5,5), Uruguay (5,2), valamint Kolumbia 4,7 százalékos várható növekedéssel. A lista másik végén a Világbank szerint Bolíviát (4,4 százalék), Brazíliát (4,2), Ecuadort (3,1) és Venezuelát (2,2) találjuk.

A „perui csodához” hozzátartozik, hogy a növekedés mögött a természeti kincsek kíméletlen kizsákmányolása zajlik a külföldi, főleg olajkitermelő cégek részéről. Emiatt mára szinte állandósult a harc az őslakos indiánok és a vállalatok között. Az utolsó nagy tüntetés épp a Titicaca-tónál volt, mintegy 30 ezer ember részvételével. Ráadásul a helyiek nem részesülnek a cégekre kivetett adókból sem, miközben az országban hatalmas az egyenlőtlenség, a szegénységi ráta pedig 31 százalék körüli. A helyzet főleg a vidéki, elzárt területeken fenntarthatatlan. A lakosság egyötödének még mindig nincs vezetékes ivóvize.

Az országban egyébként nemrég tartották az elnökválasztás második fordulóját, ahol szoros küzdelemben, a szavazatok 51,5 százalékával győzött a 48 éves volt alezredes, Ollanta Humala. Ellenfele, a konzervatív Keiko Fujimori – aki mellesleg a perui ex-diktátor, Alberto Fujimori lánya – 48,5 százalékot kapott.

Peru a dél-amerikai szubkontinens harmadik legnagyobb országa. A 2010-es becslések szerint lakossága a 30 millió főhöz közelít. Az ország egykor az Inka Birodalom központja volt. Ennek nyomait a mai napig tetten érhetjük olyan ősi városokban, mint például Cusco, vagy a képeslapokról visszaköszönő Machu Picchu. Itt található a világ legmagasabban fekvő hajózható tava, a Titicaca-tó fele is, melynek másik fele Bolíviához tartozik.

Peru lakossága rendkívül sokszínű. A legnagyobb kisebbség a többségében kecsua nyelvet beszélő őslakos indiánok. Ők a teljes népesség mintegy 30-45 százalékát adják. Az ország gazdag réz, ezüst, cink, arany és nem utolsó sorban olaj lelőhelyekben, ami természetesen vonzza a külföldi beruházókat is.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »