Kegyelmet kaphat Fujimori

Először ült össze Alan García leköszönő, és Ollanta Humala június 5-én megválasztott perui elnök, hogy megvitassák az ország sorsát érintő legfontosabb kérdéseket.

A találkozón többek között szó esett gazdasági témákról, a szegénység elleni küzdelemről, de a legnagyobb érdeklődést Alberto Fujimori, Peru egykori elnökének büntetésének esetleges eltörlése váltotta ki. Bár részletek nem kerültek nyilvánosságra, annyit elárult Omar Chehade, Humala helyettese, hogy García együttműködéséről és támogatásáról biztosította a jövő hónapbann felálló új kormányt.

Egyesek szerint az emberi jogi bűncselekmények és korrupció miatt 25 éves börtönbüntetését töltő, egyébként rákos  Fujimori az utóbbi hónapokban jelentősen lefogyott. Ebből arra következtettek, hogy betegsége utolsó stádiumban van, így felmerült annak lehetősége, hogy elnöki kegyelemben részesül. Az elmúlt napokban elvégzett orvosi vizsgálatok szerint azonban nem igazolták ezt a feltevést, vagyis csökkent annak valószínűsége, hogy büntetését elengedik – bár Humala kijelentései szerint korántsem zárható ki ennek lehetősége. Azt azonban hozzátette, álláspontját csak a július 28-án felálló kormánya beiktatása után teszi majd közzé.

Duzs Éva

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »