15 év börtönre ítélték a radikális muszlim vezetőt

15 év börtönre ítélte a jakartai bíróság Abu Bakar Bashirt, a Dzsamáa Iszlamíja (JI) radikális muszlim szervezet dzsihádot hirdető vezetőjét. A bíróság négy hónapos tárgyalást követően találta bűnösnek a vallási vezetőt, mivel részt vett Acehben (Észak-Szumátra) egy iszlám katonai kiképző tábor megalapításában és finanszírozásában, melynek egyik célja Szuszilo Bambang Judhojono indonéz elnök megölése volt – jelentette a Reuters. A szakértők szerint a táborban kiképzettek  milíciát alkotva  kormányzati tisztviselőket, mérsékelt muszlimokat és befolyásos nem-muszlimokat terveztek megölni. Az ügyészek korábban életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérték Bashirra.

Az ítélethozatal alatt több mint 3000 rendőr és száz katona biztosította a bíróság épületét, miután korábban több fenyegetés érkezett a csütörtöki tárgyalás miatt. Egy SMS arra figyelmeztette a hatóságokat, hogy országszerte 36 bombát robbantanak fel abban a pillanatban, amikor a dél-jakartai bíróság bejelenti ítéletet. Az ítélethirdetést követően Bashir kiadott egy rövid nyilatkozatot, melyben visszautasította az ellene felhozott vádakat, mivel azok nem az iszlám vallásjogon (Sariá) alapulnak, hanem a „hitetlenek” által készített törvényeken. Ismételten elmondta, hogy a vádakat Amerika konstruálta és az ügyvédje fellebbezni fog az ítélet ellen, ő pedig továbbra is hirdetni fogja üzenetét még a börtönből is – írta a New York Times. Bashir korábban dzsihádot hirdetett minden iszlámot ellenzővel szemben.

Bashirt tavaly augusztusban, hat hónappal azután tartóztatták le, hogy a rendőrség terrorelhárító osztaga felfedezte a tábort. A rajtaütést követően több mint 120 embert vettek őrizetbe terrorizmussal vádolva, köztük Dulmatint, aki Délkelet-Ázsia egyik legkeresettebb terroristája volt. Sidney Jones terrorizmus szakértő a BBC-nek elmondta, hogy a 72 éves vezető hatása az elmúlt években csökkent, támogatóinak száma jelenleg csupán néhány százra tehető. „Fontos, hogy őt most bezárták, de ez nem jelenti azt, hogy az indonéziai biztonsági fenyegetésben jelentős változás történne” – nyilatkozta Jones. Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, ahol a felekezeti viták és a vallási indíttatású terrorizmus évek óta központi problémát jelentenek.

Tusor Anita

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »