Román nyelvi agresszió az EP-ben: nyílt levél Jerzy Buzeknek

Elnök Úr! Az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel-és igazságügy szakbizottságának (LIBE) június 15-i ülésén történt sajnálatos incidensre szeretném felhívni figyelmét.

Egyben azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy házelnöki minőségében az eljárási szabályzat 20., illetve 152. cikkeinek értelmében szíveskedjen intézkedni. Remélem, az Ön közbenjárásának köszönhetően a velem történtek nem fognak egyetlen kollégámmal sem megismétlődni.

Nevezett ülésen, a magyar elnökségi beszámoló napirendi pontjánál felszólalásom közben és után, szocialista képviselőtársam, Ioan Enciu úr mikrofon nélkül, román nyelven, hangosan rámszólt: „Beszélj románul, hé!”

Az incidens ezzel korántsem ért véget, mivel Ioan Enciu úr felállt, odajött hozzám, és folytatta kioktatásomat, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan zavarta az ülés menetét.

A történtek az alábbi linken tekinthetők meg:

15:43. A felvétel alapján – mikrofonhasználat hiányában – nem egyértelmű a történtek értelmezése. Ennek ellenére a LIBE elnöke, Juan Fernando LOPEZ AGUILAR, a válasz jogán szót adott nekem. A jelenet 16:09-kor zajlott.

Elnök Úr!

Nagyra értékelem az ülésvezető elnök reagálását, köszönöm neki, hogy szóvá tette az ügyet, és nekem is megadta a válasz lehetőségét, mégis kérem az Ön szíves közbenjárását. Anyanyelvem, a magyar, az Európai Unió egyik hivatalos nyelve.  Használatának joga nem először sérül ebben a Házban. Szembesültem már rosszalló, akadályozó megnyilvánulásokkal, annak ellenére, hogy az Európai Parlament elvileg a legmesszebbmenő nyelvi szabadságjogokat biztosítja valamennyi uniós intézmény közül.

Szívélyes üdvözlettel:

Sógor Csabaeurópai parlamenti képviselő

Kitekintő / www.sogorcsaba.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »