Önálló magyar oktatás lesz a Babes-Bolyain

Önálló, a román megfelelőivel egyenlő státusú és hatáskörű intézetekbe fog szerveződni a magyar nyelvű oktatás a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen – nyilatkozta tegnap Magyari Tivadar, az egyetem rektorhelyettese, egyben a magyar tagozat felelőse.

Az új felsőoktatási törvény alkalmazásához szükséges átszervezés hónapok óta zajlik a több ezer diáknak magyar nyel­vű oktatást biztosító intézmény­ben, és várhatóan januárban zárul le, amikor vezetőséget választanak. Az új oktatási törvény értelmében megszűnnek a jelenlegi tanszékek, és helyüket úgynevezett intézetek veszik át, amelyekből minden karon több is alakul az oktatás nyelve szerint. Az újdonság az, hogy a magyar tagozatnak eddig nem voltak meg az önálló szerveződési struktúrái, hiszen a tanszékek nem nyelvi, hanem szakágak szerint különültek el, így a román és a magyar oktatók közös tanszéki tanácsokban voltak.

A 2012–2013-as tanévtől hatályba lépő új felsőoktatási törvény szerint a tanszékek helyét a románul departamentnek nevezett egységek veszik át, amit a magyar tagozat „intézet”-nek fordított – magyarázta a rektorhelyettes, aki szerint jelenleg tizenhét karon zajlik magyar nyelvű oktatás, és a kari ta­nácsok tudomásul vették a magyar oktatóknak azt az igényét, hogy külön intézetet alkossanak. Kivételt képez a biológia kar, ahol részben a román oktatók egymás közötti vitája miatt megbukott a terv, de az ügyet még nem tekintik lezártnak.

Ma­gyari elmondta: az intézetek nagyobb, erősebb egységek lesz­nek, mint a mos­tani tanszékek, és nem csak oktatásszervezési önállóságuk, hanem gazdálkodási, költségvetési, külkapcsolati és bizonyos fokú kutatáspolitikai ön­álló­ságuk is lesz. Egy karon általában két román, egy magyar s esetleg egy német intézet alakul meg. Napirenden maradt az önálló magyar karok igénye, ezzel várhatóan akkor foglalkoznak, amikor az egyetem átalakításával kari szintre jutnak.

A magyar rektorhelyettes csak visszafogottan derűlátó, hiszen még nem tisztázódtak a költségvetési-gazdálkodási vonzatok, s időközben a magyar tagozat felaprózódott, tehát változatlan finanszírozási körülmények kö­zött az új magyar intézetek nehezen fognak boldogulni.

Háromszék.ro

Friss hírek