Német-lengyel együttműködés a láthatáron

Gyorsvasút és gázvezeték Lengyelország és Németország között, lengyel szakok német egyetemeken és szoros partnerség az Európai Unióban – egyebek között ezt tartalmazza a lengyel-német együttműködési tervezet a Gazeta Wyborcza pénteki beszámolója szerint.

Pénteken van a 20. évfordulója a német-lengyel jószomszédsági és együttműködési szerződés aláírásának. Az évfordulóval kapcsolatos ünnepségeket május 31-én Varsóban a német és a lengyel parlament alsóháza, a Bundestag és a szejm elnökségének együttes ülése vezette be. Az évforduló napján, pénteken Bronislaw Komorowski lengyel államfő Berlinben tesz hivatalos látogatást és mond ünnepi beszédet, jövő kedden pedig együttes kormányülés lesz Varsóban a két kormányfő, Angela Merkel és Donald Tusk vezetésével.

Merkel és Tusk ez alkalomból írják alá az együttműködési munkatervet – tájékoztat a lengyel lap Kéz a kézben Németországgal című címoldalas cikkében. Tavaly Németország hasonló programot írt alá Franciaországgal. Ilyen szoros együttműködésre más európai országok között nincsen példa – mondta a Gazeta Wyborczának egy német diplomata. A német-lengyel együttműködési munkaterv tízegynéhány oldalas, és több tucat közös kezdeményezést tartalmaz.

Egyebek között a két ország rendszeresen egyeztetni fogja egymással álláspontját, és közösen fog küzdeni az euróövezetet sújtó pénzügyi válság ellen. Ez nem üres szólam, hiszen a két ország – a két leggyorsabban fejlődő uniós gazdaság – egyaránt csatlakozott az Euro Plus válságellenes megállapodáshoz, melynek tagjai összehangolják gazdaságpolitikájukat, és küzdenek a túlzott mértékű eladósodás ellen.

A német kancellár és a lengyel kormányfő egyeztetni fog egymással az uniós csúcstalálkozók előtt, a két kormány pedig rendszeresen tart együttes üléseket. Nem kizárt, hogy ázsiai és afrikai országokban közös lengyel-német nagykövetségeket nyitnak.

A közös határ mentén új utakat, hidakat és vasútvonalakat terveznek építeni, a meglévőket pedig korszerűsíteni fogják. Így lerövidül a Wroclaw-Berlin vasúti összeköttetés, amely ma öt és fél órát vesz igénybe, de a Berlin-Szczecin viszonylatot is kevesebb mint másfél óra alatt lehet majd megtenni a jelenlegi két óra helyett. Gyorsvasutakat is terveznek a két ország között, és szoros együttműködést akarnak kialakítani a határ mentén a mentők és a katasztrófaelhárítás között, különösen az árvízi védekezés terén.

Hamarosan két németországi egyetemen (az egyik az Odera menti Frankfurtban működő Viadrina lesz, a másikat még nem választották ki) lengyel tanszék nyílik lengyeltanárok képzésére. A Németországban élő lengyelek szervezetei ugyanis hosszabb ideje követelnek nagyobb állami támogatást, egyebek között a lengyel nyelv oktatásához a német iskolákban.A programban szerepel egy új gázvezeték építése az alsó-sziléziai vajdaságbeli Zgorzelecnél, amely lehetővé teszi majd, hogy az oroszországi gázszállítások leállása esetén Lengyelország Németországtól kapjon gázt. Nem kizárt, hogy a gázszállítások és gázvezetékek ügyében külön dokumentum készül majd – írta a Gazeta Wyborcza.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »