Szlovákia: az alkotmánybíróság leállította a nyílt főügyészválasztást

Az Alkotmánybíróság határozatban döntött arról, hogy amíg a testület ítéletet nem hoz a legutóbbi titkos főügyészválasztással kapcsolatban, nem szavazhatnak nyíltan a kérdésben a parlamentben.

A döntés azt jelenti, hogy az eredetileg péntekre kiírt választást nem szabadna megtartani. A procedúra leállítását Ladislav Tichý, Dobroslav Trnka helyettese követelte beadványában. A felfüggesztésről szóló döntés ugyanakkor csak a törvénytárban való megjelenés idején lép érvénybe. A határozat nem azt jelenti, hogy a főügyészi posztról titkos szavazással lehet csak dönteni.

Mivel azt nem tudni, hogy az Alkotmánybíróság mikor dönt az eredeti beadvány ügyében, az sem ismert, hogy a kormánykoalíció milyen módon és mikor dönt a főügyész személyéről. Richard Sulík házelnök (SaS) nem akarta elárulni, hogy június tizenhetedikén lesz-e szavazás a kérdésben. Erről csak holnap születik döntés.

Jozef Čentéš, a kormánypártok közös jelöltje kijelentette, hogy egy titkos szavazás esetén is jelöltetné magát. Több kormánypárt – köztük a KDH és a Híd – hajlik arra, hogy akár titkos választást is rendezhetnének a kérdésben, míg az ellenzéki pártok üdvözölték a döntést.

Bumm.sk

Friss hírek