Nemzeti Kerekasztal Székelyföldért

Nemzeti, közjogi kerekasztal összehívását szorgalmazza a Magyar Polgári Párt (MPP) három székelyföldi elnöke, Románia közigazgatási átszervezésének szándéka lehetővé teszi annak a nemzeti minimumnak a kialakítását, amely jó alap lehet a majdani összefogásra – jelentette be Kulcsár-Terza József háromszéki elnök.

Nemcsak a magyar politikai alakulatokat, de a civil szféra képviselőit is várnák, minden olyan szervezetet, amely szerepet vállal a magyar közéletben. Az elképzelés szerint az ország közigazgatási átalakításának alapkérdései kerülnének terítékre. A MPP-s megyei elnökök kiemelik, pártjuk az aszimmetrikus regionalizmust tekinti Ro­mánia számára a legmegfelelőbb keretnek, a történelmi régiók – Észak-Moldva-Buko­vina, Dél-Moldva, Munténia, Olténia, Dobrudzsa, Bánság, Partium (Körös-vidék), Észak-Erdély, Máramaros, Dél-Erdély, Bukarest és Székelyföld – visszaállítását vélik elfogadhatónak. Kiemelték, nemzeti kérdésekben mindig hajlandóak az összefogásra, minden olyan ügyet támogatnak, amely a magyarság számára fontos.

Nagy András, az MPP ügyvezető elnöke kitért az esetleges közigazgatási átalakítás anyagi vonzataira, véleménye szerint egy ilyen intézkedés csődbe sodorhatná Romániát. A rendszerváltás óta Lengyelország hajtott végre közigazgatási átszervezést, és bevallásuk szerint ez ötmilliárd eurójukba került. Emlékeztetett: egyetlen intézmény átnevezésének országosan 5–6 millió eurós az anyagi vonzata, a teljes átalakítás Romániában is több milliárd euróba kerülne, és ezt jelen pillanatban nem engedheti meg magának az ország. A kormány négymilliárd lejjel tartozik a magánvállalkozóknak, és hamarosan el kell kezdenie törleszteni az IMF-hitelt is, egy ilyen jellegű kiadás teljes gazdasági csődhöz vezetne – érvelt az ügyvezető.

Háromszék.ro

Friss hírek