A vártnál is nagyobb osztalékról döntött a kormány

Elfogadta a kormány által javasolt nagyobb osztalékhányad kifizetését a KGHM részvényesi közgyűlése, így a társaság által javasolt papíronkénti 8 zloty helyett 14.9 zlotyt juttatnak vissza a tavalyi eredményből a tulajdonosoknak egy részvény után. A kormánynak továbbra is kontrollja van a KGHM-ben, és valószínűleg a nagyobb osztalékfizetést azért irányozták elő, mert a költségvetés helyzetének javítására a varsói kabinet komolyabb hozzájárulást szeretne elérni az állami felügyelet alatt működő társaságoktól.

Az eredeti javaslat szerint 1.6 milliárd zloty tettek volna félre osztalékfizetésre, de így közel 3 milliárdot lesz kénytelen a KGHM kiosztani. A ca. 15 zlotys DPS a tegnapi záró árfolyammal számolva már 8% körüli osztalékhozamot jelent, ami komoly előny az 5-6% körüli indikatív lengyel állampapír piaci hozamokhoz képest.

A KGHM vezérigazgatója, ugyanakkor a megemelt osztalékfizetést azzal kommentálta, hogy az idei beruházási tervekhez szükséges fedezetet most nagyobb mértékben kell kölcsöntőke formájában előteremteni, ami nyilván a cég fundamentumait gyengítheti.

Jelenleg 3.2 milliárd zloty a KGHM nettó adóssága és az idei beruházási programokra mintegy 11 milliárd zlotyt tett volna félre a társaság: elsősorban a kapacitásbővítésre és saját villamosenergia fejlesztésre kellene nagyobb összeget fordítani. A cég tavalyi kitermelése mintegy 500 ezer tonna nyersanyag volt, és a tervek szerint idénre ezt 700 ezerre növelnék.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »